Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Invandrare bekantar sig med företag i Åboregionen

Från 2017
Uppdaterad 03.05.2017 09:20.
Katerina Buchtová (andra från höger) och Onurhan Çakmakoğlu (fjärde från höger) med sina kurskamrater.
Bildtext Katerina Buchtová (andra från höger) och Onurhan Çakmakoğlu (fjärde från höger) med sina kurskamrater.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Tjeckiskan Katerina Buchtová och turken Onurhan Çakmakoğlu lyssnar ivrigt på Åbobon Alas Alis erfarenheter av finländskt arbetsliv, om utmaningarna med att integreras och att hitta jobb.

Båda har en akademisk examen, Buchtová är jurist och Çakmakoğlu bokförare, men det vet samtidigt att det är svårt att som invandrare få jobb i Finland. Därför är de med om ett drygt tvåårigt projekt, en kurs i att hitta sin väg in i arbetslivet, där man särskilt samarbetar med företag.

- Det viktigaste är att få kontakter och hitta nätverk, säger Çakmakoğlu. Och att lära mig ännu bättre finska, säger han på en utmärkt finska.

Den första möjligheten att skapa kontakter till arbetslivet finns redan på fredag, då hela kursen på 14 invandrare åker på en guidad rundtur till företag i Åboregionen. De besöker tre av företagen och för höra om andra företag och branscher i Åbotrakten.

- Vi stöder integration åt båda hållen, förklarar projektkoordinator Hanna Tarvainen på Egentliga Finlands företagare. Vi har många företag i Egentliga Finland, särskilt små och medelstora företag, som behöver kunnig arbetskraft. Och på kursen finns kunniga personer. Båda behöver integreras.

Ingen tvingas bli företagare

Kursdeltagarna får kamratstöd, var och en har en egen arbetslivsmentor, de får träffa erfarenhetsexperter och företagsmentorer, de får förbättra sin finska under praktikperioder, och de får besöka olika organisationer och företag.

Åbopolitikern Ali är en av de många föreläsarna med utländsk bakgrund som kan berätta om sina personliga erfarenheter. Han har dubbel examen i Finland, men har ändå fått arbeta dubbelt så hårt för att få jobb.

- Fastän jag heter Alas är jag positiv och uppåt. Det måste man vara. Och envis, säger Ali med ett stort skratt.

Projektet Vertaista vailla (Utan like) är ett unikt samarbete mellan högskolorna och näringslivet, där deltagarna uppmuntras till företagsamhet.

- Ingen tvingas bli företagare. Vi stöder alla kursdeltagare mot deras egna mål, om det sedan är tilläggsutbildning eller jobb. Företagsamhet är en möjlighet, säger projektledaren Hanna Kirjavainen på Åbo Yrkeshögskola.

Hanna Kirjavainen och Hanna Tarvainen.
Bildtext Hanna Kirjavainen och Hanna Tarvainen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Som jurist kunde Buchtová tänka sig att ha en egen advokatbyrå. Hennes specialområde är konsumenträtt, och fastän lagstiftningen i Tjeckien och Finland skiljer sig rätt mycket från varandra, så är båda EU-länder och där har lagarna inom konsumenträtt harmoniserats så att finns det har en stor mängd liknande bestämmelser.

- Just nu känns det ändå mera som att jag kunde vara arbetstagare på någon annans advokatbyrå, säger Buchtová. Men min stora dröm är att få jobba med miljörätt, kanske inom någon internationell organisation som arbetar med att skydda Östersjön.

- Ett av de viktigaste målen med kursen är att visa vilken stor resurs de här högutbildade, språkkunniga personerna med sina stora internationella nätverk är, både för sig själva och för företag, säger Kirjavainen.

Radio Vega Åboland

4:36

Diskussion om artikeln