Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump och Putin diskuterade "säkra zoner" i Syrien

Från 2017
Donald Trump och Vladimir Putin i en kombinationsbild.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO/SPUTNIK POOL MANDATORY

USA:s president Donald Trump och hans ryske kollega Vladimir Putin har kommit överens om att försöka få ett slut på konflikten i Syrien.

Telefonsamtalet mellan Trump och Putin på tisdag kväll var det första samtalet mellan de två ledarna sedan USA:s missilattack mot en syrisk militärflygplats i början av april.

Både Vita huset och Kreml har betecknat samtalet som produktivt.

"Samtalet var mycket bra och det inkluderade en diskussion om säkra zoner eller nedtrappningszoner i syfte att åstadkomma varaktig fred av humanitära och många andra skäl", hette det i ett uttalande från Vita huset efter telefonsamtalet.

Det är oklart var och hur presidenterna i så fall planerar att upprätta eventuella säkra zoner.

Kreml nämnde ingenting om den diskussionen och då Putins talesman fick en fråga om zonerna så sade han att de inte diskuterats i detalj.

Redan under sin valkampanj talade Trump för etableringen av säkra zoner för syriska flyktingar. Då ansåg han att de rika Gulfländerna kunde betala för zonerna så att de syriska flyktingarna slapp att söka sig längre bort, som exempelvis till USA.

"Lidandet i Syrien har pågått alltför länge"

Enligt Kreml kom de två ledarna överens om att utöka dialogen och trappa upp de diplomatiska ansträngningarna för att hitta sätt att stärka vapenvilan i Syrien och ge den stabilitet.

Vita huset meddelade att administrationen nu ska skicka en reprepresentant till fredssamtalen i Kazakstans huvudstad Astana den här veckan. Tidigare har bara USA:s ambassadör i Kazakstan deltagit i samtalen som observatör.

"President Trump och president Putin var överens om att lidandet i Syrien har pågått alltför länge och att alla parter måste göra sitt yttersta för att få ett slut på våldet", meddelade Vita huset.

Trump och Putin diskuterade också Nordkorea och kampen mot terrororganisationen IS.

Enligt ryska medier beslöt Trump och Putin också att hålla ett enskilt möte i samband med G20-mötet i Hamburg i juli.

Diskussion om artikeln