Translag, utsatta flyktingbarn och nedskärningar som drabbar utsatta - det här vill organisationer ändra när FN granskar Finland
FN:s råd för mänskliga rättigheter UNHRC granskar i dag Finland. Medborgarorganisationer har prickat Finland för brister i hur flyktingar behandlas och för nedskärningar som drabbar de mest utsatta.
Att Finland är uppe till diskussion inom UNHRC handlar om en periodisk granskning, som alla medlemsländer går igenom med jämna mellanrum. Finland har granskats senast år 2012.
Regeringen har gett FN en rapport om situationen för de mänskliga rättigheterna i Finland och om hur tidigare givna rekommendationer har förverkligats.
Organisationer oroade för flyktingarnas situation
Också medborgarorganisationer har fått säga sitt om vad de anser om situationen för mänskliga rättigheter i Finland.
Många har tagit fasta på problem med flyktingarnas situation, växande ojämlikhet i samhället och nedskärningar som drabbar de mest utsatta.
Artikeln fortsätter under faktarutan.
Organisationerna listar problem:
Flera organisationer har gett uttalanden om vad Finland borde göra för att förbättra situationen för mänskliga rättigheter.
Utsatta barn
- Finland ska garantera dagis för alla barn och se till att dagis har tillräckliga resurser. Finland borde också sluta ta ensamkommande barn i förvar samt bli bättre på att förebygga mobbning, diskriminering och hatretorik, skriver barnskyddsorganisationer i en gemensam rapport.
- Unicef är oroat för barnfattigdom, situationen för asylsökande barn samt för att familjeåterförening har blivit allt svårare. Unicef anser att Finlands regering borde göra en barnkonsekvensbedömning av alla sina beslut.
Transpersoners rättigheter och våld i hemmen
- Amnesty prickar Finland för bristande lagstiftning mot våld i hemmen. Kvinnor och flickor borde få bättre skydd. Amnesty är också kritiskt till att transpersoner ska vara sterila för att få korrigera sitt kön och och mot att intersexuella barn opereras av sociala och kosmetiska skäl.
- Också Seta och Trasek ger translagen en kraftig känga bland annat eftersom den kräver att en person som ska korrigera sitt kön är ogift och får en diagnos om mental ohälsa.
Försvåra inte för de redan utsatta
- Människorättscentret påpekar att regeringen borde se till att budgetnedskärningarna inte drabbar de människor som färdigt är i en sårbar situation. Regeringen borde mer systematiskt utvärdera vilka konsekvenser besluten får för mänskliga rättigheter.
- Finland borde också ratificera Konventionen om ursprungsfolk och stamfolk, ILO 169, samt inkludera samerna i processen, skriver Människorättscentret.
Beakta samernas rättigheter
- Sametinget påpekar samma sak och kräver att Finland borde klargöra samernas rättigheter till land, vatten, resurser och näringsidkande.
Avlägsna inkomstgräns för familjeåterförening
- Ungdomsorganisationerna Allianssi och European Youth Forum lyfter fram våld mot kvinnor, ökande ungdomsfattigdom samt invandrarungdomars och - barns rättigheter. Andelen fattiga är störst bland 18-30-åringar och ungdomsorganisationerna kräver att unga och studerande ska ha rätt till samma socialskydd som andra åldersgrupper.
- Man rekommenderar också att inkomstgränserna för familjeåterförening ska avlägsnas.
Källa: Finlands FN-förbund
Däremot är många organisationer nöjda över att Finland har ratificerat konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Vad har Finland gjort för att hindra våld mot kvinnor?
FN:s råd för mänskliga rättigheter kommer att behandla bland annat vad regeringen har gjort för att öka kännedomen om mänskliga rättigheter.
Man synar också regeringens åtgärder för att godkänna internationella konventioner om mänskliga rättigheter.
Rådet är dessutom intresserat av hur Finland förhindrar våld mot kvinnor och skyddar minoriteters rättigheter.
Andra FN-länder frågar ut
Vid granskningen representeras Finland av en delegation, ledd av social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila. Hon har med sig representanter för olika ministerier, samt företrädare för medborgarorganisationer som fungerar som oberoende observatörer.
De andra FN-ländernas representanter får i sin tur ställa frågor och ge rekommendationer.
FN:s råd för mänskliga rättigheter samlas i Genève i Schweiz på onsdag eftermiddag.