Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tekningsspecialisten Oskar Osala om sin VM-biljett: De vet exakt vad de får

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Oskar Osala inför VM-turneringen.
Bildtext Oskar Osala ser fram emot sin andra VM-turnering.
Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Efter en paus på sju år spelar Oskar Osala VM igen. Han vet vad chefstränaren Lauri Marjamäki förväntar sig. Mycket boxplay, 5–mot–5, 5–mot–6, tekningar, en mer defensiv roll, konstaterade den 29-årige anfallaren inför resan till Paris.

Osala anslöt till det finska laget inför förra veckans EHT-turnering i Tjeckien. Även om han poängterar att han inte var lovad någon VM-plats, så antyder anfallaren att han var rätt så säker på en biljett till Paris där Finland inleder turneringen på fredag.

– Jag vet inte hur mycket de sista matcherna påverkar men jag vet att lagledningen kände mig väldigt bra som spelare. De har tittat mycket på mina matcher i vintras. På det sättet var det rätt så skönt att spela, för jag upplever att det är väldigt svårt att på tre matcher försöka bevisa vad jag går för, sade Osala till Yle Sporten före laget flög till Paris.

Osala avslutade turneringen i Tjeckien med 2 + 1 = 3 poäng i den sista matchen mot Sverige.

– Det var skönt att äntligen komma till landslaget och veta att lagledningen redan vet precis hurdan spelare jag är. Jag hade på så sätt mindre press i de sista matcherna. Det brukar gå lite över för mig om jag på tre matcher måste försöka göra allt och bevisa alla sidor. Det var en stor orsak till att det gick så bra.

Oskar Osala i duell med en SKA-spelare.
Bildtext I Metallurg Magnitogorsk har Osala tagit ansvar för grovjobbet.
Bild: KHL-Marketing

I klubblaget Metallurg Magnitogorsk noterades Osala för 14 + 14 = 28 poäng på 60 matcher.

Jag bara visste att de vet exakt vad de får.

I Magnitogorsk har Osala haft en framträdande roll, även om han under hela sin tid i klubben ur ett offensivt perspektiv har stått i skuggan av superkedjan med Jan Kovar, Sergej Moziakin och Danis Zaripov.

– Jag hade ingen plats lovad men jag bara visste att de har sett väldigt många matcher i vintras. Jag bara visste att de vet exakt vad de får. Även om jag inte gör några mål eller något spektakulärt så vet de ändå vad jag går för.

I år förlorade Metallurg finalserien mot SKA Sankt Petersburg, men i Magnitogorsk har Osala hunnit vinna två guld på fyra försök.

Oskar Osala lyfter KHL-bucklan.
Bildtext Oskar Osala lyfte KHL-bucklan för ett år sedan.
Bild: KHL-Marketing/All Over Press

Osala har ett utgående kontrakt och bestämmer han sig för att byta klubb i sommar kan ett lyckat VM öppna många dörrar, exempelvis i Nordamerika.

I NHL har det blivit två matcher för Washington Capitals säsongen 2008–2009 och en match för Carolina Hurricanes säsongen 2009–2010.

Skulle Osala välja att återvända till Nordamerika kan han teckna kontrakt med vilken klubb som helst. Att ett NHL-avtal sannolikt skulle stänga OS-dörren utgör däremot ett dilemma.

– Om NHL-spelarna verkligen inte får vara med och jag skulle få ett kontraktsförslag nånstans ifrån, så skulle det nog vara en jättesvår situation för mig, sade Osala till Yle Sporten för ett par veckor sedan.

Tekningsspecialist

Det är inte otänkbart att kedjan Oskar Osala–Tomi Sallinen–Markus Hännikäinen hålls intakt när VM börjar på fredag. Osala vet vad Marjamäki har beställt av honom.

– Mycket boxplay, 5–mot–5, 5–mot–6, tekningar, en mer defensiv roll.

Just tekningarna är en specialitet för Osala, trots att han är ytter. I KHL har Osalas tekningsstatistik varit smått otrolig, i slutspelet 70,1 procent (209/298) och i grundserien 64,8 procent (445/687). Bäst i hela ligan bland spelarna som har tekat ofta.

Tränaren Lauri Marjamäkis spelstil passar Osala bra.

– Den är rätt så lika som i Magnitogorsk. Det passar riktigt bra för mig. Fast det är svårt att säga beträffande NHL-spelarna. Jag vet inte ens hur de spelar i NHL nuförtiden. Jag har väldigt stor respekt för Lauris taktiska kunskap. Jag tycker att vi spelar en taktiskt fin och modern hockey.

Ska visa vägen för de unga spelarna

Osala har spelat VM en gång tidigare. År 2010 i Köln tog Finlands turnering slut efter kvartsfinalförlusten mot Tjeckien.

I år delas VM-guldet ut i Köln och Osala tänker inte stå på bromsen.

– På isen försöker jag med mitt spel visa vägen för de yngre. Man behöver inte vara rädd och man kan köra på för fullt. Förhoppningsvis smittar det av sig till de yngre spelarna.

Man behöver inte vara rädd och man kan köra på för fullt.

Trots att unga VM-debutanter som Joonas Korpisalo, Julius Honka och Jesse Puljujärvi samt förra årets JVM-vinnare Sebastian Aho och Mikko Rantanen är uttagna är det finska laget rätt så rutinerat.

Hela nio spelare är äldre än 29-årige Osala som är nöjd över att en ny hockeygeneration så småningom är redo att ta över.

– De glädjer mig att finska hockeyn igen har börjat producera sådana här spelare.

Belåten med spelarproduktionen

Av spelare födda år 1983 draftades hela fyra finländare bland de tio första: Mikko Koivu, Tuomo Ruutu, Kari Lehtonen och Joni Pitkänen.

Det såg mörkt ut. Jag var lite bekymrad i ett skede.

– Det såg tidvis lite mörkt ut gällande oss på 80-talet födda. 83:orna draftades i första rundan, 86:orna likaså.

Sommaren 2004 draftades tre 1986-födda anfallare, Lauri Tukonen, Petteri Nokelainen och Lauri Korpikoski i den första omgången.

I de därpå fem följande drafterna (2005–2009) reserverades ingen finsk utespelare i den första omgången. Osala själv blev vald som 97:e spelare sommaren 2006.

– Roligt att se att det nu mer systematiskt har börjat komma killar som är världselit i deras åldersgrupp. Det såg mörkt ut. Jag var lite bekymrad i ett skede.

Diskussion om artikeln