Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Prins William och Kate kräver miljonersättning för nakenbilder

Från 2017
Uppdaterad 03.05.2017 11:32.
Prins William och Kate följer med ett maratonlopp i London i slutet av april 2017.
Bildtext Prins William och Kate följer med ett maratonlopp i London i slutet av april 2017.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Två franska tidningar publicerade fotografier av prins Williams fru Kate som solbadar topless. Kungahuset drar dem nu inför rätta och anklagar journalisterna för brott mot privatlivet.

Franska skvallertidningen Closer och regionala tidningen La Provence publicerade i september 2012 bilder på hertiginnan av Cambridge som solade med bara bröst.

De korniga bilderna var tagna med teleobjektiv i södra Frankrike och utlöste en våg av arga reaktioner i Storbritannien, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Prinsessan Diana dog i Frankrike jagad av paparazzi

Rättegången ska nu ta ställning till var gränsen för kungligheters privatliv går. Åtalet kräver mycket omfattande skadestånd och enligt advokat för tidningen Closer har kungahuset krävt 1,5 miljoner euro i skadestånd.

Prins William säger i ett uttalande att hans mammas, prinsessan Dianas öde, gör att bilderna känns ännu mer smärtsamma. Prinsessan Diana dog i en trafikolycka 1997 i Paris då hon flydde undan paparazzifotografer.

Juristen Paul-Albert Iweins insisterar ändå på att de franska paparazzibilderna av William och Kate visar en "positiv bild av paret" och kritiserade de anglosaxiska resonemangen om skador.

Sliskiga bilder

När bilderna togs semestrade Prins William och Kate på drottning Elisabeth II:s systersons, vikomt David Linleys, slott.

Ett av de mest delikata fotografierna som brittiska medier lät bli att publicera föreställer prins William som smörjer in sin frus bak med solkräm.

Tidningens Closers franska chefredaktör, vd:n för mediebolaget som äger tidningen, samt två franska fotografer står nu åtalade för brott mot privatlivet i rättegången som förs utanför Paris.

Fotograferna har förnekat att de har tagit bilderna.

Också tidningen La Provences chefredaktör och fotograf står åtalade.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln