Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marjamäki om NHL-spelarna: Vi hade stenkoll på vem som var på väg till VM

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Lauri Marjamäki följer träning i avbytarbåset.
Bildtext Lauri Marjamäki debuterar som chefstränare i VM-sammanhang.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Lejonen fokuserar på att slipa spelet i box play även om det sker på bekostnad av att vässa spelet i power play. Det säger lejonlotsen Lauri Marjamäki, som inte har för avsikt att följa medier före VM-turneringen är slut. Han har stark tilltro till sin trupp, trots att endast sju NHL-spelare är uttagna.

Joonas Korpisalo, Julius Honka, Sebastian Aho, Valtteri Filppula, Markus Hännikäinen, Jesse Puljujärvi och Mikko Rantanen heter NHL-spelarna som representerar Finland i VM-turneringen som kör igång på fredag.

Att NHL-förstärkningarna inte är fler kommer inte som någon överraskning för chefstränaren Marjamäki som tillsammans med Jere Lehtinen har träffat spelarna under säsongen.

– Vi visste hur det låg till när vi träffande spelarna tillsammans med Jere. Vi hade stenkoll på vem som var på väg till VM och vem som inte var det. Vi respekterade spelarnas beslut och kom överens om att de får avsluta grundserien i NHL före vi uttalar oss, sade Marjamäki till Yle.

– Förstås grämer det att så många har utgående kontrakt. Dessutom var det tråkigt att så många tvingades till operationer efter säsongen.

90 procent räcker inte

Bara tre NHL-spelare tackade nej av andra skäl.

– Sett till hälsotillståndet och kontraktsläget var det bara Patrik Laine, Rasmus Ristolainen och Mikko Koivu som hade kunnat förstärka laget. De var helt enkelt bara så slutkörda och det lönar sig inte att spela VM om man bara är 90-procentigt redo. Det handlar om så tuffa internationella matcher. Jag tycker inte att det är något märkligt med detta.

Att inte fler NHL-spelare anslöt till truppen öppnade dörren för Juhamatti Aaltonen som senast har lyckats med målskyttet den 17 februari. Trots att valet väckte kritik låter Marjamäki sig inte påverkas.

– Jag förstår kritiken. På fyra veckor har jag inte följt media och tänker inte göra det under de tre kommande veckorna. Jag tror inte att det ger mig någonting.

Juhamatti Aaltonen inför resan till Paris.
Bildtext Juhamatti Aaltonen reser till Paris.
Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

– Jag har en stark tilltro till mina spelare och vårt lag. Aaltonen har ändå gjort 19 mål den här säsongen, det är inte så illa, sade Marjamäki.

Box play i fokus

Det pratas ofta om att jämna matcher avgörs i numerärt överläge, men Marjamäki lyfter fram vikten av att kunna försvara sig effektivt när motståndarna får chansen.

– I turneringar är det ofta så att spelet med 5–mot–5 är jämnt och spelet i power play eller box play blir avgörande. Vår approach är nu att fokusera på spelet i box play. Vi försöker vara så bra i där att det även finns marginal för lite sämre spel i numerärt överläge.

– Om spelet i box play är dåligt, så hjälper det inte hur bra power play-spelet än är. Åtminstone i min matematik är det tämligen utmanande, säger Marjamäki när han understryker vikten av spelet i numerärt underläge.

Diskussion om artikeln