Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Modedesigner Minna Palmqvist vill spränga provdockans gränser

Från 2017
Uppdaterad 18.05.2017 08:18.
Minna Palmqvist med ett knippe rosa ballonger
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ålandsbördiga modesdesignern Minna Palmqvist utmanar sig själv med att göra kläder på provdockor som inte liknar någon riktig person. Palmqvist som nu ställer ut i Esbo vill ifrågasätta den utseendenfixering som finns i dagens samhälle.

På tisdag står Minna Palmqvist själv på en stege i konstmuseet Emma och hänger upp ballonger. En liten pojke på kanske ett år har tagit en av de rosa ballongerna och springer omkring i Weegee-husets aula. Installationen har blivit något av en signatur för Palmqvist.

- Det här är en installation som jag gjorde första gången 2009. Jag bygger en kropp av rosa ballonger. Installationen pratar som allt mitt arbete om hur vi ser på våra egna kroppar och andras kroppar. Den här visar hur jag upplever att folk känner inför sina egna kroppar, att dom är väldigt oregerliga, säger Minna Palmqvist.

Minna Palmqvist står på en stege och hänger upp rosa ballonger i en kedja som hänger från taket i Wee-Gee-huset
Bildtext Ballongerna ska bli en installation, som ska vara lika oregerlig som kroppen kan kännas för många.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Efter uppväxten på Åland studerade Minna Palmqvist först vid dåvarande Yrkeshögskolan Sydväst i Åbo, för att slutföra sin utbildning på Konstfack i Stockholm där hon idag bor. I sin design vill hon ifrågasätta den utseendepress som finns i samhället.

- Om man tänker på hur stora kvinnliga politiker tas emot så ska det alltid diskuteras vad de hade på sig. "Var inte den där kjolen lite olämpligt kort, oj nej vad hon ser tantig ut, är hon inte lite tjock". Det gör vi inte med manliga politiker, de bedöms på helt andra grunder, säger Minna Palmqvist.

Minna Palmqvist poserar med rosa ballonger
Bildtext Minna Palmqvist bär en t-shirt från sin egen kollektion.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Hon är finlandsaktuell med utställningen “For fashions sake” på konstmuseet Emma i Esbo, där flera nordiska modedesigners ställer ut mode som står på gränsen till konst.

I själva utställningssalen visar Palmqvist en skjorta med jeans och en rosa blus med ovanlig form.

- Jag konstruerar på ett sätt som diskuterar kring kroppen. Skjortan här har jag konstruerat på en provdocka som jag har gjort i ett projekt som heter No body, därför får den en helt annan form än vad vi är vana vid.

En rosa assymetrisk skjorta hänger på en svart provdocka , i bakgrunden andra provdockor med kläder på
Bildtext Skjortan har Palmqvist gjort på en provdocka med ovanlig form. Men som plagg är den användbar.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Provdockorna som Minna Palmqvist låtit göra inom projektet No body ser inte ut som riktiga människor. De har utbuktningar och märken efter för trånga underkläder. Att använda en sådan provdocka för att göra kläder är en utmaning, berättar Palmqvist.

- Vi har en så otroligt snäv syn på skönhet. Provdockan är något som man som modeskapare ofta återkommer till och jobbar på. De ser alltid likadana ut och oftast är de i storlek small. Jag ville diskutera att vad gör det med oss att vi hela tiden tittar på samma typ av form.

Det går att hålla fast vid sina ideal som modedesigner

Minna Palmqvist designar kläder i eget namn men arbetar också som konsult för stora modeföretag. I sitt eget företag vill hon hålla fast vid sina värderingar, feminism och hållbar utveckling. Hon säger det är kämpigt men det går att hålla fast vid sina ideal i modebranschen.

- Det kanske inte går när man är inne på alla företag. Då man frilansar för någon annans företag finns det förstås gränser för vad som är okej och inte är okej. Men det går att följa sina ideal, det är inte lätt men det går. Jag ser runt omkring att vi är många flera som försöker hålla vid andra ideal och titta på mode på ett nytt sätt.

Utställningen “For fashions sake” öppnar den 3 maj med vernissage som är öppen för alla. På utställningen deltar tretton modeskapare vars verk belyser gränserna mellan mode och bildkonst.