Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Få vill skärpa alkohollagen - de mest liberala finns i huvudstaden

Från 2017
En person som häller vin i ett vinglas. Utomhus på en gräsmatta.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Var tionde finländare anser att alkohollagen borde skärpas. Bland denna tiondel finns närmast kvinnor och konsumerar måttligt med alkohol, det vill säga personer som aldrig dricker sig berusade.

Instititutet för hälsa och välfärd THL har utrett finländarnas inställning till alkohol, både med ett års och med åtta års mellanrum.

Utbildning, inkomster och boningsort påverkar inställningen

En tredjedel av befolkningen stöder en liberalare alkoholpolitik. Hit hör framför allt män som konsumerar mycket sprit, och som ofta dricker sig fulla.

Äldre personer och ungdomar vill ha en strängare alkoholpolitik, medan medelålders personer förespråkar en liberalare linje.

De liberala ha oftare bättre inkomster och högre utbildning, visar THL:s enkät.

De liberala bor i stora städer, medan de som förhåller sig strängast till alkoholen bor på landsbygden,

Storkonsumenter vill ha starkare drycker i butiken

60 procent av storkonsumenterna stöder regeringens förslag att tillåta försäljning av 5,5-procentiga alkoholdrycker i detaljhandeln. Förslaget har bara 14 procent av de helnyktras stöd.

Dryckesvaneundersökningen visar att finländarnas alkoholpolitiska åtgärder liberaliserades på 1990-talet då Finland förhandlade om medlemskap i Europeiska gemenskapen, men de började skärpas igen när Finland anslutit sig till unionen.

Diskussion om artikeln