Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Därför freakar korna under kosläppet

Från 2017
Tjuren Inkkari
Bildtext Så här såg det ut på Koskis gård för två år sedan när de ordnade kosläpp. De ordnar också ett officiellt kosläpp i år.
Bild: Yle/Ulrica Broberg

Under majmånad släpps korna ut på grönbete. Här får du veta varför de beter sig så som de gör (lite galet) och vad de kan hitta på när de väl är ute.

Nu är det säsong för kosläpp! Bolstaholms gård på Åland har till exempel redan kört igång. De har 55 biffkor och där släpptes 39 av dem ut i måndags. Här kan du se en video från evenemanget.

Sedan Bolstaholms gård började med ett officiellt kosläpp så släpper de alltid ut korna den första maj.

- Då är det är mycket action eftersom vi släpper ut både kor och kalvar, säger Henrik Sundberg.

Först vallar de försiktigt ut kalvarna och sedan släpps korna ut.

- De tycker det är jättekul att komma ut och då hoppar de och studsar som bara den, och söker sin kalvar förstås, så det blir lite circus kring det.

På Bolstaholms gård ordnas också andra aktiviteter under kosläppet. Det serveras mat, olika hantverkare är på plats och så får besökarna testa sina färdigheter med en mekanisk rodeotjur.

- En besökare sa att det är lite som ett tivoli, säger Henrik.

Inte ett offentligt kosläpp men ändå ett kosläpp

I Liljendal där Kristoffer Nilsson är verksam går det lite lugnare till. Han har 42 mjölkkor och en del ungdjur. Han släpper ut sina kor först i slutet av maj när gräset vuxit till sig lite mer.

- De börjar känna att det är vår i luften redan nu när du öppnar dörren till ladugården. Då börjar de hoppa och ropa för att de vet att de snart får komma ut. De äldre korna vet vad som väntar, säger Kristoffer.

Kristoffer Nilsson som står framför en rad med kor, inne i en båsladugård.
Bildtext Nu står fortfarande Kristoffer Nilssons kor inne i ladugården, men snart får de komma ut.
Bild: Privat

Inte ovanligt att korna rymmer

Under tiden som korna får gå ute kan vi kanske anta att de känner en viss frihetskänsla. Vi undrar om de gör något med sin nyfunna frihet, till exempel rymmer? Jo, det händer, framför allt när du minst anar det och är någonstans långt borta.

- Jag har klarat mig förvånansvärt bra, men nog rymmer de. Korna går emellanåt och provar om det ännu är el i stängslet, så om till exempel åskan söndrat stängslet det kan de rymma, säger Kristoffer.

Ko som betar vid Esboviken
Bildtext En ko på vift fångas lätt in med hjälp av lite mat. Kon på bilden kan Kristoffer ändå inte fånga in eftersom den inte är hans. Den här är fotad i Glasviken.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Och det där med att gräset alltid är grönare på andra sidan? Ja, det gäller också för kor. Om de tycker att maten i hagen sinar och att det ser bättre ut på andra sidan så kan de hoppa över. De kan också rymma om de blir skrämda av något, som till exempel åska eller en motorcykel som gasar iväg någonstans.

- Då brukar jag locka med mat. Om det bara är en som springer iväg är det inte så svårt eftersom de är flockdjur. Det är värre om allihop springer iväg på en gång. Då får jag nog börja springa och ta hjälp av andra för att få in dem.

Oftast är det ändå en ensam ko som rymt, som enligt Kristoffer sedan står utanför gården och väntar på att bli insläppt. Borta bra men hemma bäst.

Varför inte ute året om?

Om korna är så glada över att få komma ut – varför får de inte vara ute hela tiden undrar vi? Kristoffer säger att det bland annat blir lite för arbetsdrygt för bonden.

- De är inte så vana vid kylan heller så den kan bli en liten chock för dem.

Highland cattle kvigan Binja.
Bildtext Det finns också de som går ute året om, men de har rätt kläder för utelivet.
Bild: Yle / Hanna Othman

Är det skare på snön kan korna också få små sår på spenarna. En annan sak som ställer till det är halka – det klarar de inte av så bra.

Många kor får ändå gå ute en hel del även under vintern eftersom allt fler bondgårdar nu har rasthagar utomhus där de får vistas en stund, några dagar varje vecka.

Korna behöver motion

Orsaken till att det är bra för korna att komma ut är så klart att de får motion. Det finns knappast någon som tvivlar på att korna tycker om det, så mycket spring som de har i benen under själva kosläppet.

- Det är gott foder när de får äta ute och bonden kommer också lite lättare undan när han inte måste utfodra dem i ladugården, säger Kristoffer.

Hur länge kor får gå ute varierar. Biffkorna på Bolstaholms gård får vara ute ungefär halva året medan de mjölkkor som Kristoffer har får vara ute ungefär 100 dagar om året. Enligt lagen är minimitiden för kor i båsladugård 60 dagar utomhusvistelse varje år.

Bra att folk får se hur det går till

Kristoffer har inte ordnat något offentligt kosläpp, men är inte helt obekväm med idén eftersom han tycker det är bra att folk får se hur djuren har det.

- Många tror att djuren misshandlas och sköts dåligt i Finland, men det är för att de sett filmer på internet som är gjorda i andra länder. Därför är det bra att öppna upp konsumenternas ögon och visa hur det egentligen går till och hur välmående djur vi har i det här landet.

Vill du se ett kosläpp? Kolla runt på bondgårdarna i din närhet. Du kan ofta hitta släppen som evenemang på Facebook. Undervisningsladugårdar, alltså där man studerar för att bli bonde, brukar också ordna kosläpp.

Här under kan du se hur det såg ut när kor i Såka släpptes ut för några år sedan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln