Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Hjälp hungrande i Östafrika via Tongåvan

Från 2017
En mormor med sitt udnernärda barnbarn på Kismayo General Hospital’s Stabilization Centre
Bild: CICR

Över 20 miljoner människor har svårigheter med att få tillräckligt att äta i östra Afrika. Läget är värst i Somalia och Sydsudan eftersom de långvariga konflikterna försvårar matbristen ytterligare.

Torkan som förorsakades av väderfenomenet El Niño försvårar livet också i flera andra länder i Afrika. Finlands Röda Kors hjälp har fokuserats till Somalia, Sydsudan, Etiopien och Kenya.

Läget blir värre i Somalia

Somalia hör till de fattigaste och mest osäkra länderna i världen. Landets humanitära situation har försvagats snabbt. Hälften av landets dryga 6,2 miljoners befolkning är i behov av humanitär hjälp. Tre miljoner personer.

På grund av torkan har flera familjer förlorat sin boskap och skörd. De har varit tvungna att fly inom landet. På grund av konflikten befinner sig flera utom räckhåll för hjälp.

Till och med 5,5 miljoner människor hotas av smittsamma sjukdomar. Över hälften av dem är kvinnor och barn.

Krigen bidrar till nöden

Andreas von Weissenberg är chef för internationella katastrofhjälpen på Röda korset i Finland och han säger att förutom torkan bidrar oroligheterna och krigen till att nöden är så stor just nu i Östafrika.

- Läget i Jemen är mycket dramatiskt och importen har så gott som stannat av på grund av att hamnarna är förstörda, säger von Weissenberg.

Andreas von Weissenberg är chef för internationella katastrofhjälpen vid Finlands Röda Kors.
Bildtext Andreas von Weissenberg
Bild: Eva Ekholm / Yle

FRK hjälper med häsoarbete och penningbidrag

Finlands Röda Kors hjälp i Somalia fokuseras på hälsoarbete. FRK fungerar i hela landet tillsammans med Somaliska Röda Halvmånen och Internationella Röda Korset.

Hälsovård för kvinnor och barn prioriteras just nu genom Somaliska Röda Halvmånes hälsokliniker. Undernärda barn får näring och ge vaccinationer. En del kliniker är mobila och via dessa kliniker når man även landets interna flyktingar.

Dessutom stöds familjer med penningbidrag som betalas ut via mobiltelefoner så att familjerna kan handla mat.

Enormt behov av hjälp i Sydsudan

För tillfället kan den största delen av den sydsudanska befolkningen knappt fylla sina dagliga basbehov. På många håll drabbas man av akut undernäring.

Kombinationen av konflikten och torkan har tvingats människor att lämna sina hem och fly inom Sydsudan samt utanför landets gränser. För tillfället befinner sig uppemot 800 000 sydsudanska flyktingar i Uganda.

Internationella Röda Korset kan hjälpa i områden dit övriga aktörer inte har något tillträde. Till exempel delade man ut mat i februari till 60 000 människor i området Leeri som drabbats svårt av torkan.

Förutom mathjälp, rent vatten och hälsovårdstjänster sprider Röda Korset information om rättsreglerna för krig samt förenar familjer och besöker fängelser.

Stöd katastroffonden

Betala in på konto FI062219 1800 0680 00. Referens: 5209

Ge ett bidrag via internetbanken

Skicka sms: SPR20 till numret 16499 (20 €)

Ring donationstelefon 0600-122 10 (10,01 € + lna/msa)

Diskussion om artikeln