Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nästa år möjligt att promenera till Trondheim

Från 2017
Uppdaterad 05.05.2017 10:09.
Stig i skogen med bruna löv och en vattenpöl efter regnet.
Bild: Yle/Linus Hoffman

En direkt flygförbindelser till Sverige finns redan från Åbo. Snart är det möjligt att ta apostlahästarna ända till Trondheim.

Pilgrimsleden som följer Olof den heliges fotspår kan invigas redan nästa år, men senast 2019. Den tusen kilometer långa vandringsleden går genom den åboländska skärgården, Åland, följer den svenska kusten och går ända till Trondheim i Norge.

Givetvis är det möjligt att ta cykeln också eller att sitta i en buss om benen är trötta. James Simpson på Pargas stad leder projektet med pilgrimsleden. Han räknar med att det säkert kommer att finnas av dem som faktiskt går hela vägen, men att de flesta nog nöjer sig med att följa endast en kortare sträcka i skärgården, kanske under en vecka ända till Åland.

På god fot med markägarna

Då Olof den helige i tiderna vandrade till Trondheim startade han egentligen från Novgorod. Tanken är att senare ta med också den sträckan i vandringsleden.

Rutten kommer att märkas ut i terrängen senast 2019, men möjligen redan nästa år. Det ska också vara möjligt att orientera sig fram med mobilen.

Stora delar av vandringsleden går över privata marker och James Simpson säger att de flesta markägarna har varit positiva till leden.

Vissa har undrat om det kommer tusentals turister och de ska göra med sophanteringen. 80-90 procent har ändå varit positivt inställda, säger Simpson. En del har rentav önskat att leden går vid deras väg för att platsen är så vacker eller för att de har försäljning av lokala varor.

På torsdag har allmänheten möjlighet att bekanta sig med planerna för vandringsleden. Experter och företagare berättar om de möjligheter som vandringsleden erbjuder för besökare i skärgården. Diskussionen börjar klockan 16.30 i församlingshemmet i Pargas på adressen Kyrkoesplanaden 5.

Vandringsleden St Olav Waterway finansieras av Central Baltic-programmet som är ett av EU:s finansieringsprogram för gränsöverskidande regional utveckling i mellersta Östersjöregionen.

Diskussion om artikeln