Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett steg närmare minoritetsstatus för finlandssvenskarna i Sverige

Från 2017
Uppdaterad 03.05.2017 20:19.
Utomhusbild på en flygel av riksdagshuset, Stockholm. Blå himmel, sol, träd i förgrunden utan blad.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Den svenska riksdagen röstade för att regeringen skall utreda om finlandssvenskarna skall få officiell minoritetsstatus i Sverige. Det ska göra finlandssvenskarna mer kända i Sverige, säger förespråkare.

Det här innebär att den svenska regeringen nu får ta sig an frågan. Rösterna i riksdagen föll 263 för och 43 mot.

Saknar språklig grund

Finlandssvenskarna skulle i så fall bli Sveriges sjätte nationella minoritet. Det finns uppemot 200 000 finlandssvenskar i Sverige. Nu räknas samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar som nationella minoriteter i Sverige.

Det betyder i praktiken att de har rätt till en viss nivå av service på minoritetsspråket, inom till exempel åldringsvård och dagvård, inom vissa förvaltninsgområden i Sverige.

Så varför behöver finlandssvenskarna en ställning som nationell minoritet, då finlandssvenskarna ändå får service på modersmålet?

- Dels skulle vi bli omnämnda som finlandssvenskar, som den grupp som kommer från Finland. Då skulle vi bli omnämnda i skolundervisningen. Och vi skulle känna att vi syns, säger Inger Nyblom Hermansson, som är ordförande för Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige FRIS.

Det betyder också att den svenska staten skulle ha ett ansvar att stöda den finlandssvenska kulturen, genom till exempel pengar till finlandssvenska kulturprojekt i Sverige.

"En miss som rättas till"

Kerstin Lundgren, som är riksdagsledamot för Centerpartiet, har länge arbetat för att finlandssvenskarna ska erkännas som nationell minoritet.

- Jag tycker att det är en miss som måste rättas till. Vi har delat den sverigefinländska gruppen. Vi har gjort den ena till nationell minoritet och den andra till ingenting, säger Lundgren.

Sverigedemokrater röstade nej

Sverigedemokraterna motsätter sig beslutet och vill inte ge fler grupper nationell minoritetsstatus. Partiet anser att finlandssvenskarna i Sverige är en del av den svenska majoriteskulturen.

- Det är ofta åsikter som representanter för finlandssvenskarna själva lyfter fram i dialogen när man pratar med dem. De har språket gemensamt med oss här, som gör att de skiljer sig lite grann från andra nationella minoriteter. Det är en av faktorerna som talar för att en större del är en del av den svenska kulturen och samhället, säger Jonas Millard, som representerar Sverigedemokraterna.

Texten uppdaterades kl. 20.15 med ny bild, samt citat av riksdagsledamöter och ordföranden för FRIS.

En gul fjunig andunge böjer sig ner i ett tvättfat.

Finlandssvenskarnas status diskuterades i Sveriges riksdag

Många svenskar är ovetande om finlandssvenskarnas existens.

Ankdamm

Blir finlandssvenskarna en minoritet i Sverige?

Svenska riksdagen röstar om nytt initiativ i dag.

Diskussion om artikeln