Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ivriga VM-debutanter tror på lejonen: ”Helt realistiska guldchanser”

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Tommi Kivistö, Markus Hännikäinen och Oskar Osala fick fira i EHT-segern över Sverige.
Bildtext Markus Hännikäinen (i mitten) fick fira tillsammans med Tommi Kivistö och Oskar Osala i EHT-segern över Sverige.
Bild: /All Over Press

Finlands trupp i ishockey-VM består av sju debutanter. Av dessa har över hälften redan spelat i NHL.

Jesse Puljujärvi, Julius Honka, Markus Hännikäinen och Joonas Korpisalo har debuterat i NHL men i herrlandslaget tog de sina första skridskoskär så sent som förra veckan i samband med EHT-turneringen i Tjeckien.

De här spelarna har inte samma stjärnstatus som en del av de finländska NHL-spelarna som tackade nej till ett VM-äventyr i Paris (och möjligtvis Köln). Den VM-debuterande NHL-kvartetten saknar däremot inte motivation att spela i VM.

– Det känns bra. Jag har ingen tidigare VM-erfarenhet och har alltid velat spela i landslaget, så det känns fantastiskt att få vara med, berättar Columbusmålvakten Korpisalo för Yle Sporten.

– Det känns stort. Under helgen spelade jag mina första herrlandskamper och nu ska jag till mitt första VM, så visst är det stort. Det var alltid fint att vara med i juniorlandslagen då man fick ha lejontröjan på sig. Jag väntar på VM med iver, säger anfallaren Hännikäinen som är Korpisalos lagkompis även i NHL.

Korpisalo förstemålvakt?

23-årige Korpisalo vaktade Finlands mål i segermatcherna mot Ryssland och Sverige i EHT-turneringen i Tjeckien.

Han imponerade i bägge matcherna, höll nollan mot Ryssland och släppte in två mål mot Sverige. Korpisalos räddningsprocent i matcherna var 96,6.

Målvakten Joonas Korpisalo på pressträff inför VM i Paris.
Bildtext Målvakten Joonas Korpisalo på pressträff inför VM i Paris.
Bild: Lehtikuva

– Matcherna gick bra. Laget spelade bra och jag fick direkt grepp om spelet i stor rink. Jag spelade bara mitt eget spel och det fungerade ju okej.

Känner du någon press då det verkar som att du kommer att få en hel del ansvar i VM?

– Matcherna i Tjeckien gick bra så vi får väl se hur målvakterna matchas i VM. Tränaren berättar vem som spelar. Det är inte desto märkligare.

Om du fick välja själv, hur många matcher i VM skulle du vilja spela då matchprogrammet är rätt så digert?

– Alla målvakter vill spela så många matcher som möjligt.

Det blir inte för många även om man spelar alla matcher i VM?

– Verkligen inte. Man kan aldrig ha för många matcher.

Anpassning på flera plan

Det talas en hel del om NHL-spelarnas anpassning från de mindre rinkarna i Nordamerika till de större i Europa. 24-årige Markus Hännikäinen bekräftar att det inte är helt lätt.

Samtidigt gäller det för spelarna att anpassa sig till den ishockey som chefstränaren Lauri Marjamäki vill att Finland ska spela.

Markus Hännikäinen på Finlands träningar, våren 2017.
Bildtext Markus Hännikäinen fick mycket ut av EHT-turneringen.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

– Det är en hel del att anpassa sig till. Förra helgens EHT-matcher underlättade ändå massor. Där blev varje match lättare. Man behövde tänka mindre och kunde spela mera ur ryggmärgen. Nu vet alla killar i laget hur vi ska spela.

Var det något speciellt som du behövde tänka extra mycket på?

– Inte några enskilda saker, men spelet i stora rinken är verkligen annorlunda. Man måste skrinna mera men samtidigt vara smartare i hur man placerar sig, så att man inte bränner ut sig genom att försöka hinna till varje situation.

Hännikäinen noterades för två målgivande passningar i sina tre första landskamper för Finland.

Gott självförtroende

På pappret är Kanada, Sverige och Ryssland de största förhandsfavoriterna i årets VM, men det här påverkar inte de finländska spelarnas självförtroende.

– Den statistiken finns bara på pappret. Enligt mig har vi ett jäkligt bra lag som vi har fått ihop, anser Korpisalo.

– Finland har alltid litat på starkt lagspel och enligt mig har vi ett bra lag. Vi har helt realistiska chanser att vinna guld och det är det vi är ute efter.

Korpisalo får medhåll av Hännikäinen som inte stressar över att Finlands material på pappret inte håller måttet mot de värsta konkurrenterna.

– Det är samma sak varje år. Vi är ett kompakt lag och spelar en hockey som är vår egen. Det är lagen som vinner matcher, inte individerna. Jag ser att vi har väldigt goda chanser till framgång.

VM inleds på fredag. Finland möter Vitryssland klockan 17.15.

Diskussion om artikeln