Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonlotsen om Puljujärvis petning: ”Behöver garanterat hela arsenalen”

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Lauri Marjamäki, våren 2017.
Bildtext Lauri Marjamäki fick motivera sina kedjeval.
Bild: Lehtikuva

Lauri Marjamäki tror mycket på fungerande duon i VM-turneringen. Sebastian Aho och Valtteri Filppula utgör den starkaste i första kedjan – just nu utan Jesse Puljujärvi.

Ishockeylejonen fick ta sina första skridskoskär på VM-isen i Paris på onsdagen. Iögonenfallande var att Jesse Puljujärvi tränade som så kallad extra anfallare.

– Veli-Matti Savinainen och Jani Lajunen från Tappara kom med i sista stund och då funderade vi på vem som skulle spela med vem. Nu kör vi så här och ser hur det går när turneringen framskrider, sade chefstränaren Lauri Marjamäki efter träningen.

Puljujärvi har precis avslutat sin första säsong, med varierande framgång, i NHL. 18-åringen är Marjamäkis skyddsling från tiden i Kärpät.

Jesse Puljujärvi i lejontröjan, våren 2017.
Bildtext Återstår att se när Puljujärvi får VM-debutera.
Bild: Lehtikuva

Kändes det tufft att peta honom från den spelande uppställningen?

– Det vet jag inte... tränarna fattar beslut och meningen är alltid att hitta en balans i laget och den bästa möjliga uppställningen. Läget lever under turneringens lopp. Vi behöver garanterat hela arsenalen, säger Marjamäki.

Puljujärvi sade själv före resan till Paris att han tror att landslagsledningen litar på honom. Jag tror att jag kommer att få en bra roll, konstaterade han inför avresan.

Aaltonen fullbordar stjärnduo

Finland stämplar knappast alla turneringspass före fredagens premiär. Marjamäki berättar att det ser ut som om tolv anfallare, sju backar och två målvakter är tillgängliga mot Vitryssland.

Marjamäki ville inte efter onsdagsträningen klargöra vilka spelare som åtminstone inledningsvis får sitta på läktaren, men Puljujärvi lär höra till dem som ligger risigast till.

I de första matcherna i Tjeckiens EHT-turnering spelade Puljujärvi tillsammans med Valtteri Filppula och Sebastian Aho i första kedjan. Dessa två får nu med sig Miro Aaltonen i ettan.

Miro Aaltonen och Jani Lajunen, EHT hösten 2016.
Bildtext Miro Aaltonen har imponerat i lejontröjan i vinter.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

I Yles intervju efter träningspasset berättade Marjamäki att han tänker sig anfallsformationerna mycket genom fungerande duon.

– Aho-Filppula var ett klart val, och också Rantanen-Pihlström har varit ganska tydligt för mig. Därtill har Pyörälä-Kemppainen varit länge ihop, och i fyran har Osala och Hännikäinen gjort väl ifrån sig.

”Gemensam kemi”

Aho och Aaltonen spelade tillsammans i Kärpät säsongen 2015-2016 innan flyttade västerut till NHL och Aaltonen österut till KHL. Efter varsin strålande säsong på olika håll är de nu tillsammans igen.

– De har haft mycket kontakt och har en gemensam kemi, motiverade Marjamäki valet av Aaltonen i första kedjan till den samlade blåvita pressen.

– Vi har funderat mycket på vem som kan vara den tredje kuggen, och Aaltonen har gjort åtta mål på tolv landskamper och varit i skick hela säsongen.

Yle – FNB

Diskussion om artikeln