Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Frågetecken kring eftisarna i Lovisa

Från 2017
Uppdaterad 04.05.2017 05:40.
Dagisbarn leker
Bildtext Det är inte ännu klart vilka alla eftisgrupper som blir av i Lovisa i höst.
Bild: Yle/Linnea de la Chapelle

Lovisa stad gick på onsdag förmiddag på sin Facebooksida ut med information om vilka skolor som kommer att ha eftis i höst. Det här fick en del föräldrar att höja på ögonbrynen, eftersom de ännu inte fått besked om deras barn ryms med i grupperna.

- Det kändes fult att gå ut med ett offentligt meddelande innan man meddelat föräldrarna. Vi väntar oss ett personligt svar oberoende om det är positivt eller negativt, säger Katarina Forsell som har två barn i Isnäs skola.

Forsell kollade i Wilma ifall det under morgonen skulle ha kommit ett meddelande, men det står fortfarande endast att sonens ansökan till eftis är ”öppen”.

Katarina Forsell, styrelsemedlem i Isnäs föräldraförening.
Bildtext Katarina Forsell tycker inte att staden ska ha Facebook som en officiell informationskanal.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

- Det var första gången som man endast kunde ansöka om eftisplats elektroniskt. Och det fanns ingen knapp som det stod ”sänd” på, så vi har funderat om ansökan ens skickats i väg, säger hon.

Då Forsell ringde till staden visade det sig att familjens ansökan ändå hade tagits emot, trots att Wilma-nättjänsten är svår att tyda.

Inte ännu klart vilka skolor som får eftis

I Lovisa stads Facebookmeddelande står det att följande skolor får eftis: Forsby skola, Koskenkylän koulu, Generalshagens skola, Harjurinteen koulu, Sävträsk skola, Tesjoen koulu/Tessjö skola och Valkon koulu.

Visa inlägget på Facebook

Men ett samtal till utbildningschef Timo Tenhunen avslöjar att listan inte visar hela sanningen.

- Det är ännu inte helt klart vilka skolor som får eftisverksamhet. Det var ett förhandsbesked. Anmälningstiden gick ut, och tanken var att få dem som glömt bort deadlinen att reagera, säger Tenhunen.

Han säger att föräldrarna har efterlyst att staden ska informera i god tid i den här sortens frågor.

Timo Tenhunen intervjuas om parkskolan i Lovisa.
Bildtext Anmäl er så snabbt som möjligt, hälsar Tenhunen till familjer som vet att de behöver en eftisplats till hösten men inte ännu lämnat in en anmälan.
Bild: Yle/Mimmi Johansson

Listan baserar sig på skolor där det antal barn som anmäldes innan anmälningstiden gick ut uppfyller minimikravet för att eftisverksamhet ska hållas. Men det slutgiltiga beslutet har ännu inte fattats; andra skolor kan också ännu få eftis.

Ansökan om en plats på eftis är egentligen öppen året runt, men under våren försöker utbildningschefen få en helhetsbild av behovet. Då kan han se hur mycket personal som behövs på de olika skolorna i kommunen.

Isnäs blir möjligtvis utan grupp

Enligt listan på Facebook får Isnäs skola inte en eftisgrupp i höst. Det här oroar Katarina Forsell som gärna vill att sonen ska få ta del av verksamheten.

- Jag förstår om det finns för lite barn för att det ska bli eftis här i Isnäs. Men jag är lite skeptisk till om de har koll på alla som verkligen har anmält sig, säger Forsell.

Hon säger att eftis i Isnäs höll på att dras in också i fjol, men då visade det sig att anmälningarna på pappersblankett hade tappats bort på vägen.

Bildtext Arkivbild av Isnäs skola.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Timo Tenhunen säger att det för stunden finns fyra anmälda till Isnäs skolas eftis. Det skulle kräva sju intresserade för att gruppen ska hållas.

Överlag säger utbildningschefen att det är färre anmälningar till eftisarna i år än tidigare.

Inom maj månad får föräldrarna anmälan i Wilma ifall deras barn får en plats på eftis.

Diskussion om artikeln