Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Larsmo är landets mesta KD - kommun

Från 2017
Uppdaterad 04.05.2017 07:45.
larsmo kommun byggnad
Bildtext Arkivbild: Larsmo kommungård
Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist

Peter Östman (KD) blir fullmäktigeordförande i Larsmo, Ulf Stenman (SFP) fortsätter att leda kommunstyrelsen där KD ändå har majoriteten.

Pusslet kring fördelningen av posterna börjar klarna i Larsmo och KD:s goda resultat i valet syns förstås i platsfördelningen. KD hade möjlighet att också ta ordförandeposten i styrelsen men majoriteten i styrelsen räcker för partiet.

Samförstånd är viktigare än maximalt antal poster

Enligt valsystemet kunde KD ha tagit ordförandeposten i både fullmäktige-och i kommunstyrelsen.

Peter Östman, KD-kandidat i riksdagsvalet 2011
Bildtext Blivande ordförande för fullmäktige i Larsmo, Peter Östman (KD)

- Vi kunde i värsta fall ha tagit båda posterna, säger blivande fullmäktigeordförande Peter Östman (KD). Bara för att man är största parti behöver man inte roffa åt sig allt, det är inte bästa lösningen.

- För Larsmos framtid och att vi bygger kommunen tillsammans är det en bättre lösning än att KD har alla tunga poster.

Kommunstyrelsen i Larsmo kommer att ha fem KD:are, tre SFP:are och en socialdemokrat, det vill säga vid behov kan KD driva igenom sin vilja i kommunstyrelsen.

- Jag ser ingen dramatisk förändring i det politiska klimatet och beslutsandan.

Peter Östman om valet till landskapsfullmäktige

Knappt har kommunalvalet stökats undan så väntar nästa val i början av nästa år,val till landskapsfullmäktige. Peter Östman vill liksom Anna-Maja Henriksson(SFP) inte säga nåt om de egna avsikterna i det sammanhanget. Klart är att trycket är stort på röstmagneter att ställa upp för att maximera respektive partis framgång i det valet.

- Ärligt sagt så är vi nog lite grann ställda mot väggen, som rikspolitiker är man mera känd och har möjligheter och potential att få röster från ett större område och man tvingas kanske in i en situation som inte är någon önskedröm.

Diskussion om artikeln