Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valdebatt i Frankrike i kväll: ”Kan avgöra presidentvalet”

Från 2017
Franska presidentvalskandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen.
Bildtext Emmanuel Macron och Marine Le Pen.
Bild: AFP / Lehtikuva

På onsdagskvällen möts de två franska presidentkandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen i en tv-debatt som beskrivs klimaxet efter en lång och bitter kampanj.

För de båda kandidaterna gäller det nu att locka till sig det relativt stora antalet osäkra väljare. De innefattar såväl de som tenderar att rösta blankt eller inte alls, men också de andrahandsväljare som röstade på en annan kandidat i den första valomgången.

Än så länge leder Macron i opinionsmätningarna. Macron förutspås få runt 60 procent av rösterna, medan ungefär 40 procent skulle tillfalla Le Pen.

Le Pen går till attack

Tv-debatten blir första gången som de två i den sista omgången möts för en duell. Debatten sänds på landets två största tv-kanaler med en publik på 20 miljoner.

Debatten betraktas som avgörande, och som Le Pens chans att visa framfötterna och samtidigt peka ut motståndaren Macrons relativa oerfarenhet.

- Insatserna är nog väldigt stora. Det här är debatten som kan avgöra presidentvalet. I den här debatten kommer Le Pen nog att attackera Macron så mycket hon bara hinner och kan, och Macron får försöka försvara sig och åtminstone komma med någon form av förklaringar och utspel för att försöka tilltala också de osäkra väljarna, säger Svenska Yles Europakorrespondent Daniel Olin.

Le Pen gjorde en väldigt bra valkampanj förra veckan, medan Macron i sin tur misslyckades.

Europakorrespondent Daniel Olin

Frågan i det här skedet är: har Le Pen trots allt en chans att vinna valet? Osannolikt, men inte omöjligt, tror Olin.

- Le Pen har knappat in på Macrons försprång sakta men säkert. Hon gjorde en väldigt bra valkampanj förra veckan, medan Macron i sin tur misslyckades. Han lyckades inte riktigt tilltala väljarna som han träffade ute på fältet.

- Den här veckan har börjat bättre för Macron. Igår blev Le Pen fast för att ha kopierat ett tal som högerkandidaten Fillon höll för några veckor sedan. Hon var också otydlig med vad hon egentligen tycker om eurosamarbetet och om hon verkligen vill ordna en folkomröstning om EU, säger Olin.

Macrons stöd minskar, osäkra väljarna många

De flesta verkar vara överens om att det är Macron som har mest att förlora på kvällens debatt, i egenskap av ledande kandidat i opinionsmätningarna.

Att Le Pen kommer att ha övertaget i kvällens debatt tror också SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten som påpekar att Macron är dålig på att debattera.

Stödet för Macron har också minskat en aning sedan den första omgången. Opinionsmätaren Elabe, vars mätningar redovisas i tidningen L’Express och tv-kanalen BFMTV, noterar ett stöd på 59 procent för Macron mot 41 procent för Le Pen den 2 maj.

Sedan den förra mätningen den 24 april har Macron tappat fem procentenheter, samtidigt som Le Pen ökat med lika mycket.

Samtidigt är också andelen osäkra väljare stor – upp till 18 procent av de röstberättigade.

Debatten sänds på onsdagskvällen klockan 22 finsk tid.

Källor: FNB-TT-Lars Larsson, BBC, SVT, Yle

Diskussion om artikeln