Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu ska Finland ta klivet mot EM: ”Vi har faktiskt chansen”

Från 2017
Uppdaterad 03.05.2017 22:03.
Oscar Kihlstedt med bollen.
Bildtext Oscar Kihlstedt och de övriga blåvita landslagsspelarna möter pressat Bosnien-Hercegovina. Bilden från vinterns förlust mot Spanien.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Med en seger över Bosnien-Hercegovina ser en historisk EM-biljett fullt realistisk ut. Finlands handbollsherrar är fulla av självförtroende inför kampen som visas direkt på Yles kanaler.

Tack vare den sensationella bortasegern över stornationen Österrike i november och Bosnien-Hercegovinas knaggliga kvalstart har Finland alla chanser att nå handbolls-EM i Kroatien i januari.

– Om man vid det här skedet kan säga att vi på riktigt kämpar om en EM-biljett, så är utgångsläget bra. Då vet man att alla är motiverade att ge allt, säger chefstränaren Kaj Kekki till Yle Sporten.

– Insatserna är stora. Jag tror Bosniens sista EM-tåg går nu, medan vi har vissa chanser att hoppa på något annat tåg också vid förlust, men jag hoppas vi istället tar ett stort steg mot slutspel.

Kaj Kekki.
Bildtext Kaj Kekki kan leda Finland till historisk bedrift.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Efter torsdagens dust i Vanda väntar ett bortamöte i Goradze på söndag. Kvalet avslutas i juni, först kommer Österrike på besök den 14 juni och tre dagar senare sedan gästar man gruppettan Spanien, som besegrade Finland i vintras.

All in som gäller

Bosnien-Hercegovina har inlett kvalet med förluster mot Österrike och Spanien, men laget är långt ifrån ofarligt. De spelade VM så sent som 2015 och även om landslagsverksamheten störts av ekonomiska problem finns det kvalitet på flera positioner.

– Nog är vi utmanare om man ser till rankingen, men jag tycker vi har en helt okej chans att vinna om vi kommer upp på vår egen nivå, konstaterar Oscar Kihlstedt.

Roni Syrjälä, Oscar Kihlstedt och Kristian Jansson.
Bildtext Oscar Kihlstedt (i mitten) vet vikten av poäng i Vanda.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Finland har aldrig besegrat Bosnien-Hercegovina. Nu skulle det vara så dags mot ett uppretat men samtidigt pressat bortalag som är piskat att vinna.

– Segern över Österrike var en stor, stor match för finsk herrhandboll och nu har vi faktiskt chansen (att nå slutspel). Hemmamatchen blir otroligt viktig, om vi klarar av att få med oss poäng ser det riktigt ljust ut.

– För oss är det här matchen vi ska vinna om vi ska ha nånting i ett slutspel att göra. Vi får gå all in och tro på oss själva, säger Kihlstedt.

Storväxta bosnier

Nyckeln till framgång för finländarna blir rörlighet och snabbhet. Det är lönlöst att stånga sig blodig mot en robust balkanmur.

– De försöker säkert utnyttja sin fysik och sätta sina mindre motståndare på plats direkt från start, men våra spelare kommer inte att darra, lovar förbundskapten Kekki.

– Det är lite som alltid i landslaget, påminner Nico Rönnberg. Vi kanske inte har samma storlek och fysik, men får köra med vårt snabba kontringsspel och försöka hitta lätta mål.

Teemu Tamminen och Nico Rönnberg poserar, våren 2017.
Bildtext Cocksduon Teemu Tamminen (t.v.) och Nico Rönnberg målgladast i kvalet hittills.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Rönnberg drar tillsammans med Cocksklubbkamraten Teemu Tamminen ett tungt offensivt lass. Säsongen har varit lång med förutom ligaspel framför allt flera högklassiga matcher ute i Europa.

– De sista krafterna hittas nog nånstans, det är ju det här man väntat på hela säsongen, säger Rönnberg som är övertygad om att Europaerfarenheten har utvecklat honom som handbollsspelare.

– Fastän man spelat mycket i landslaget var EHF-cupens gruppspel nog något helt annat. Varenda litet misstag straffade sig. Det har smittat av sig också hit, det ger ett lugn.

”Europarutinen helvetes bra”

Rönnberg återger Cockstränaren Gintaras Savukynas mantra ”det är genom att spela de tuffa matcherna man får den behövliga rutinen”. Savukynas företrädare Kekki håller med till fullo.

– Nog är det ju helt helvetes bra att killarna spelat mot så tuffa motståndare, säger Kekki och syftar på Cocks blåvita landslagslirare Rönnberg och Tamminen.

– Jag skulle förstås hoppas att det fanns fler finländare i leden men de här två killarna har gjort en fantastisk säsong och de orkar nog fortfarande och har hunger kvar, det faller inte på det.

Matchen mellan Finland och Bosnien-Hercegovina sänds direkt i TV2 och på Arenan på torsdag med start klockan 18.30 med svenskspråkigt referat av Kristian Karlsson och expertkommentator Olle Stenius.

Diskussion om artikeln