Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Ni ljuger, madame Le Pen" - beskyllningarna haglar i det franska presidentvalet

Från 2017
Uppdaterad 04.05.2017 06:30.
De franska presidentkandidaterna Marine Le Pen och Emmanuel Macron inför den sista TV-debatten.
Bildtext Cirka en tredjedel av TV-tittarna håller på Marine Le Pen, två tredjedelar säger att Emmanuel Macron vann duellen.
Bild: EPA/ERIC FEFERBERG / POOL MAXPPP OUT

Onsdagskvällens TV-debatt kan bli avgörande för hur väljarna röstar i finalen i det franska presidentvalet på söndag.
- Madame Le Pen, ni ljuger, sa Emmanuel Macron flera gånger.

Före TV-debatten uppmanades ytterhögerns Marine Le Pen i medierna att tona ned sin kända ilskna framtoning. Medan mittenpolitikern Emmanuel Macron ombads bli fränare.

Tuffare tonfall

Macron har ibland kritiserats för att ha en alltför klen framtoning mot Le Pen.

Det blev just en tuffare Macron och en aning mjukare Le Pen tittarna fick se, även om debatten blev aggressiv i sin helhet.

- Monsieur Macron står för en brutal globalisering.

Så startade Marine Le Pen den tuffa TV-duellen.

Rättade Le Pens fakta

Emmanuel Macron försvarade sig snabbt.

- Ni är arvtagare till ett familjenamn och extrema högerns partipolitik, där man främst när sig på folks ilska, sa han.

Macron smällde gång på gång Le Pen på fingrarna genom att rätta till sakfel. Men han gav också exempel på nya idéer för hur Frankrikes olika problem kan lösas.

Gällande frågan om säkerheten efter vågen av terrorism i landet, lovade Macron 10 000 fler poliser. Han vill även intensifiera underrättelsetjänstens arbete.

Beskyllde Macron för kontakter till islamism

Macron presenterade även teorier om att Le Pen ökar hatet mellan franska invånare av olika religion.

- Det kan skapa det inbördeskrig terroristerna vill ha, sa han och tillade att han vill bli presidenten som håller ihop Frankrike.

Le Pen anklagade Macron för att under sin valkampanj ha fått stöd av en muslimsk organisation som hon menar står nära islamism.

– Ni går terroristerna till mötes, hävdade hon.

Ni kryper för bankerna, för EU och för Angela Merkel.

Marine Le Pen

Även om yttersta högerns kandidat lovade att Frankrike ska få tillbaka en egen nationell valuta, så koncentrerade hon sig främst på att få Macron ur balans.

- Ni kryper för bankerna, för EU och för Angela Merkel, sa Le Pen i ett av sina många angrepp.

Er strategi går ut på att klaga och att ljuga.

Emmanuel Macron

Macron avfärdade dock påståendena snabbt, höll sig i balans och gav exempel på hur han ska förstärka euron och EU-samarbetet i Bryssel.

- Er strategi, sa Macron till Le Pen, går ut på att klaga och att ljuga. Men ni kommer inte med några vettiga projekt som kan bygga upp Frankrike.

Förmodligen den sämsta presidentdebatten sedan 1974.

Journalisten Bruno Jeudy

En TV-duell mellan de två presidentkandidater som gått till finalen är en fransk tradition sedan valet år 1974. Men då man på den tiden hade närmare 20 miljoner tittare, fick man många färre i år.

Årets första TV-debatt inför valets omgång i april, samlade knappt tio miljoner tittare, vilket flera mediespecialister förklarat med att många franska väljare inte längre har förtroende för politiker i allmänhet.

Publik vid en TV-skärm följer debatten mellan de franska presidentkandidaterna Marine Le Pen och Emmanuel Macron.
Bild: EPA/IAN LANGSDON

- Detta var förmodligen den sämsta presidentdebatten sedan 1974. Le Pen uppträdde som bulldozer men missade med en massa faktafel, sa den kände journalisten Bruno Jeudy efter den två och en halv timmar långa debatten.

Majoritet för Macron

Rädslan för att upp till 20 procent av landets 47 miljoner röstberättigade väljare kan komma att bojkotta valet på söndag, är mycket stor.

- De som inte planerat att gå till urnorna borde nog ändra åsikt och snabbt bege sig dit på söndag efter kvällens duell, tillade Jeudy som för att visa att Le Pen misslyckats i debatten.

En undersökning gjord av nyhetskanalen Bfm visar att 63 procent av tittarna ansåg att Emmanuel Macron kom segrande ur TV-debatten. Bara 34 procent av tittarna höll på Marine Le Pen.

Text: Johan Tollgerdt

Diskussion om artikeln