Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obamacare ett steg närmare slutet - omröstning om att ersätta vårdreformen

Från 2017
Uppdaterad 04.05.2017 19:06.
En demonstrant håller upp ett plakat med krav på vård för alla amerikaner.
Bildtext Republikanernas försök att ersätta Obamacare möter fortsatta protester från demonstranter.
Bild: EPA/EUGENE GARCIA

USA:s representanthus väntas i dag rösta om ett omarbetat förslag till ny sjukvårdslag, som ska ersätta delar av Obamacare. Den här gången har Donald Trump lobbat hårt för förslaget.

På onsdagskvällen såg det ut som om republikanerna skulle ha fått ihop tillräckligt med röster för att kunna föra det nya förslaget till sjukvårdslag till representanthuset för omröstning i dag, torsdag.

– Vi har tillräckligt med röster. Det kommer att gå igenom, sade Kevin McCarthy, majoritetsledare i representanthuset segervisst i går kväll.

Kevin McCarthy omringades av journalister i USA:s kongressbyggnad i går.
Bildtext Republikanernas ledare i representanthuset Kevin McCarthy omringades av journalister i USA:s kongressbyggnad på onsdagen.
Bild: EPA/SHAWN THEW

Senaten nästa

Om förslaget godkänns i representanthuset betyder det att republikanernas sjuåriga kamp för att riva upp och ersätta den demokratiska sjukvårdslagen Obamacare med en republikansk sjukvårdslag tar ett stort steg framåt.

Men även om lagförslaget godkänns i representanthuset är kampen inte över. Lagförslaget måste efter det också godkännas i senaten.

Två centrala republikaner har ändrat åsikt

Beskedet om att republikanerna nu har tillräckligt med röster kommer efter att två ledande republikaner, Billy Long och Fred Upton, ändrat åsikt. De hörde till de republikaner som var emot det förra förslaget men som nu gått med på att rösta ja.

Republikanerna tvingades för en månad sedan att dra tillbaka sitt första förslag till ny sjukvårdslag, eftersom det blev klart att lagen inte skulle godkännas i representanthuset.

Den här gången sägs USA:s president Donald Trump ha satt mycket tid på att övertala motsträviga ledamöter att ändra åsikt.

De republikanska kongressledamöterna Fred Upton (i mitten) från Michigan och Billy Long (t.v.) från MIssouri håller presskonferens efter att de träffat Donald Trump i Vita huset.
Bildtext De republikanska kongressledamöterna Fred Upton (i mitten) från Michigan och Billy Long (t.v.) från Missouri uttalade sig för pressen efter att de träffat Donald Trump i Vita huset på onsdagen.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Mera pengar för redan sjuka

Det nya omarbetade republikanska lagförslaget innehåller ett tillägg på åtta miljarder dollar för patienter som redan diagnostiserats med en sjukdom.

Förbudet mot att neka dem som redan är sjuka en försäkring har varit en omtyckt del av Obamacare och många moderata republikanska kongressledamöter har lovat sina väljare att bibehålla den egenskapen.

Delstater kan ansöka om undantag

I den republikanska sjukvårdslagen är grundregeln att ingen ska nekas sjukförsäkring. Men delstater kan ändå ansöka om att få göra undantag från denna regel för försäkringsbolagen, som då kan låta bli att erbjuda sjukförsäkring utifrån patientens hälsotillstånd.

I stället kommer det att finnas pengar som delstaterna ska kunna använda för att betala dem som nekas sjukförsäkring. Och det är det som dessa åtta miljarder dollar ska användas för under en tidsperiod på fem år.

Olika syn i de två partierna

Just den här frågan belyser tydligt skillnaden i republikanernas sjukvårdsfilosofi jämfört med Obamacare. I den förre presidenten Barack Obamas sjukvårdsreform var grundtanken att alla medborgare finns i samma försäkringspool, oberoende av hur sjuka de är. Det ledde till höjda premier för många.

Men i republikanernas förslag är tanken att de allra sjukaste människorna åtminstone delvis åtskiljs från de andra och erbjuds en speciell försäkring. Då håller sig de friskare människornas premier på en lägre nivå, men frågan är hur mycket ekonomiskt stöd de sjukare människorna till slut får. Det kan alltså leda till höjda premier för dem som är sjuka.

Demokraterna fortfarande emot

Tillägget på åtta miljarder dollar har varit avgörande när många moderata republikaner nu gått med på att ändra åsikt och ställa sig bakom förslaget.

Demokraterna står däremot enade i sitt motstånd mot den nya sjukvårdslagen, men det hjälper föga, eftersom republikanerna är i majoritet i kongressen.

Demokrater och republikaner oense om effekten

Huruvida summan på åtta miljarder dollar faktiskt är tillräckligt stor för att alla ska kunna få sjukförsäkring är partierna ändå oense om. Enligt republikanen Fred Upton, som skissat fram förslaget, betyder pengarna att alla de som redan är sjuka ska kunna få sjukförsäkring.

Men enligt demokraterna är det alls inte så. Nancy Pelosi, demokraternas ledare i representanthuset, anser att åtta miljarder dollar är en struntsumma med tanke på vad som behövs.

- De har fört det här lagförslaget framåt och säger att de har förbättrat lagförslaget. Nej, de har inte förbättrat lagförslaget. De förolämpar intelligensen hos det amerikanska folket, sade Pelosi.

Nancy Pelosi i talarstolen på en presskonferens om republikanernas nya förslag till sjukvårdslag.
Bildtext Demokraternas ledare i representanthuset kritiserade republikanernas förslag till sjukvårdslag på onsdagen.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Diskussion om artikeln