Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu drar Skolmusik 2017 igång

Från 2017
Uppdaterad 05.05.2017 15:20.
Gerby skolas projektkör som ska delta i Skolmusik 2017.
Bildtext Gerby skola ställer upp med en 30 personer stark projektkör i Skolmusik 2017.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

På torsdag drar Skolmusik igång i Vasa och Korsholm. Rekordmånga deltagare är anmälda - dryga 8 000 personer från 164 grundskolor och gymnasier.

Samtliga skolor i Vasa och en del i Korsholm kommer att fungera som övernattning för de som kommer långväga ifrån.

- Vi kommer att ha 150 personer som övernattar här, säger rektor Fredrik Sundell på Gerby skola i Vasa.

Bandet som ska ackompanjera Gerby skolas projektkör i Skolmusik 2017.
Bildtext Gerby skolas kör ackompanjeras av ett eget band under Skolmusik 2017. I mitten läraren Jenny Nygård.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Innebär det extra arbete för er?

- Nog är det en hel del men det är Hem och skola- föreningen som sköter det mesta och de tjänar en extra slant på det. Det är de som är nattvakter och sköter om säkerheten i huset, säger Sundell.

Ville vara med för att sjunga

Gerby skola ställer upp med en kör med omkring 30 elever som ackompanjeras av ett band på Skolmusik. Därtill kommer alla elever som går i årskurserna tre till sex att få delta som publik i en av festkonserterna i Botniahallen.

- För det första verkade det jätteroligt och jag gillar att sjunga, säger Isabel Rautamo som går på sjätte klass i Gerby skola.

- Jag gillar och att sjunga och jag tänkte att det skulle vara en kul grej, säger Tilde Löfqvist som också hon går på sjätte klass i Gerby skola.

- Jag vet inte vad som kommer att hända där under skolmusik så jag har svårt att säga vad jag ser framemot mest, säger Noella Håkans, sjätteklassare i Gerby skola.

Läraren Jenny Nygård säger att det är viktigt med evenemang som Skolmusik för att öka elevernas motivation för att hålla på med musik.

- Jag ser framemot att se elevernas miner och reaktioner när vi kommer till den stora festkonserten. Och att vi ska sjunga tillsammans med så många andra.

Arbetar dag och natt

I tisdags inleddes arbetet med att omvandla Botniahallen i Korsholm till en konsertsal. Under fredagen och lördagen hålls två festkonserter där 5 000 personer per konsert ska rymmas in.

Från början var det tänkt att alla deltagare skulle få vara med på en och samma festkonsert men hallens säkerhet håller inte för drygt 8 000 personer.

Men det är inget som grämer arrangörerna, säger verksamhetsledare Martin Enroth på De ungas musikförbund i Svenskfinland (Dunk).

- Det är ett massivt jobb och festkonserterna i Botniahallen blir de riktiga höjdpunkterna efter en process som vi har hållit på med i ungefär 3,5 år, säger Enroth.

Martin Enroth, verksamhetsledare för De ungas musikförbund i Svenskfinland (Dunk), är huvudarrangör av Skolmusik 2017.
Bildtext Martin Enroth.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Nu jobbar de dag och natt för att få klart det sista.

Det som skiljer den här upplagan av Skolmusik från tidigare år är att hela repertoaren består av nyskrivet material och att Finlands 100-års jubileum genomsyrar hela programmet.

På tisdagen började arbetet med att bygga om idrottshallen Botniahallen till en konsertsal. Här ska man hålla festkonserter under Skolmusik 2017.
Bildtext Arbetet med att bygga om Botniahallen till en konsertsal började i tisdags.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Var ordnas nästa upplaga av Skolmusik?

- Det är hemligt. Vi kartlägger möjliga ställen. Det finns inte så många orter om vi tänker Svenskfinland i första hand, som är kapabla och redo att ta emot så här många skolor och som har en sådan här hall, säger Enroth.

Lördagens festkonsert i Botniahallen är slutsåld. Yle kommer att direktsända både fredagens och lördagens festkonserter på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln