Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Världens blickar vänds mot Borgå i dag

Från 2017
Uppdaterad 04.05.2017 11:15.
Folk i rum
Bildtext I väntan på att evenemanget börjar.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På torsdagen sammanträder Finlands regering offentligt och inför publik för första gången på hundra år. Samtidigt möter utrikesminister Timo Soini (Sannf) Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Haiko.

Framtidens lantdag på Konstfabriken i Borgå är en del av det självständiga Finlands 100-årsjubileum. Utöver regeringen väntas 500 personer delta i evenemanget.

En av arrangörerna, Paula Salovaara, berättar att Borgå valdes som skådeplats eftersom de som kläckte idén kommer från Borgå. En av dem är Taru Tujunen som har varit invald i stadsfullmäktige. Den andra är Ville Blåfield.

– Det började med att Borgåborna fick inspiration, och ville göra något som har att göra med Borgå samt med demokrati och politik, säger Salovaara.

Paula Salovaara på konstfabriken i Borgå
Bildtext Paula Salovaara.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Salovaara säger att statsrådet själv tar hand om säkerhetspådragen.

De som deltar i Framtidens lantdag kommer att märka av pådragen eftersom de måste visa ID då de anländer till Konstfabriken. Det är inte normen då det kommer till seminarier.

Kan Borgåborna röra sig på västra åstranden som vanligt under dagen?

– Jag ansvarar för innehållet så jag vet inte hur trafikarrangemangen fungerar. En del deltagare kommer med buss, men det är enkel matematik att det troligtvis blir en del trafikstockningar där.

Spännande gäster

Då Yle Östnyland ringer upp Paula Salovaara på torsdagsmorgonen säger hon att det känns spännande.

Arrangörerna har varit på Konstfabriken sent på onsdagskvällen för att ställa i ordning. Vid sjutiden på torsdagen börjar det mesta vara klart.

– Innehållet under evenemanget är otroligt intressant. Bland annat har vi spännande internationella gäster, och jag hoppas att jag också själv hinner lyssna på vad de har att berätta, säger Salovaara.

Mer information om programmet under Framtidens lantdag hittas på evenemangets webbplats. Förhandsanmälningen har redan avslutats, vilket betyder att man inte längre kan dyka upp på Konstfabriken.

Diskussion om artikeln