"Han värmde leverlådan på elementet" - Diakonissor i Helsingfors oroliga för ensamma äldre
Många äldre har svårt att klara sig med bara hemvård. Också ensamhet och okunskap om vilken hjälp man har rätt till, är vanliga problem.
- Vi satt och pratade och jag frågade om han hade något att äta. Han berättade att han precis höll på att värma mat åt sig. Jag tittade efter och han hade lagt leverlådan på värmeelementet.
Det är en man som nyligen hade blivit änkling som diakonissan Barbro Ollberg berättar om.
En del av hennes och kollegan Karin Salenius arbete är att hälsa på hemma hos äldre i Helsingfors och försöka ta reda på vad för slags hjälp de behöver, och att samtala. Det är de äldre själva eller deras anhöriga som tar kontakt med församlingen.
Ollberg har arbetat som diakonissa i trettio år; först inom Tomas församling och nu inom Johannes. Salenius har varit diakonissa i femton år inom Johannes församling.
De upplever båda att den vård av äldre som staden erbjuder har blivit sämre.
- Vem som ska få vård styrs uppifrån. Att få ett beslut om hjälp tar länge och är krångligt att begära, säger Ollberg.
Hon tycker också att vården ofta inte räcker till.
- Man kanske får hjälp fyra eller fem gånger om dagen. Och det låter ju bra, men i praktiken är det en mycket kort tid under dygnets tjugofyra timmar som någon är där och kan hjälpa.
Is och möglig mat i kylskåpet
Diakonissorna säger att de ibland är de första som märker när en människa inte riktigt längre klarar sig ensam. De första tecknen brukar vara att personen inte längre sköter sin hygien och inte äter ordentligt.
Mannen med leverlådan på värmeelementet var i behov av att få mat levererad hem, men också av hjälp med att lära sig grundläggande saker som hur man värmer maten, säger hon.
Karin Salenius har sett många motsvarande situationer när hon får "den fina gåvan att komma hem till folk och se dem i sin rätta miljö", som hon säger.
- Ibland kan det finnas bara is och möglig mat i kylskåpet, och kanske en mjölkburk på fönsterbrädet där man har tänkt att det är tillräckligt svalt.
Ensamma kan glömma språket
Diakonissorna upplever att ensamheten är ett stort och vanligt problem.
- Det finns jättemånga ensamma här i Helsingfors. De upplever att de är helt bortglömda.
Om man är mycket ensam och inte har någon att prata med kan ordförrådet helt konkret bli snävare, säger Salenius.
- Man tappar orden. Man glömmer. Man vet inte längre hur man gör när man är tillsammans och då blir världen väldigt liten.
Det är inte alltid lätt för de äldre att få den hjälp de skulle behöva, säger Barbro Ollberg. Åtminstone kan den dröja.
- Det är många och krokiga vägar man ska gå innan man får hjälp. Det kan vara mycket frustrerande för både den som behöver hjälpen och för hans eller hennes anhöriga och vänner.
Ollberg upplever också att det i många fall är orimligt svårt för de äldre att veta hur man ska be om hjälp och vart man ska vända sig.
- Det heter ju alltid nu att du ska gå in på nätet om du vill veta mera, och där finns alla telefonnummer. Men många äldre har inte den möjligheten.
Hon tror också att den gamla seden om att man inte ska störa och inte vara till besvär ännu finns kvar. Därför måste man göra det tydligt för de äldre vilken hjälp de har rätt att få.
Flera servicehem för dem som vill
Helt konkret tycker Ollberg och Salenius att staden borde se till att det finns plats på bra servicehem för de personer som vill och har behov av det.
Ollberg berättar om en kvinna som länge hade haft det svårt hemma och var väldigt utmärglad och i dåligt skick, men som på en kort tid förändrades när hon fick plats på ett servicehem.
- Hon var som en ny människa! Hon hade fått kött på benen, hygienen var i skick och hon var glad och nöjd.
Många äldre som börjar ha det svårt att klara sig ensamma kan leva ett gott liv ännu i flera år, bara de får tillräcklig vård.
- Alla har rätt till värdighet, omsorg och att någon ser en, säger Ollberg bestämt.

Yle Huvudstadsregionen
Läs också:
Hemvården upprör Helsingforspolitiker: "Vi skulle inte spara på barn så här"
Madeleines sjuka moster nekades plats på äldreboende - Helsingfors reagerade först efter hot om polisanmälan