Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige och flera andra västländer ryter till mot Ryssland - Finland är inte med

Från 2017
Uppdaterad 04.05.2017 13:44.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström vid en presskonferens i Helsingfors 16.3.2017
Bild: Lehtikuva

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har kallat upp Rysslands ambassadör efter uppgifterna om systematisk förföljelse av homosexuella i Tjetjenien. Hon har gjort gemensam sak med sina kolleger från flera västeuropeiska länder.

"Vi är djupt oroade av det stora antalet rapporter om att homosexuella har förföljts och några till och med dödats av delstatswmyndigheter på grund av sin sexuella läggning".

Bland annat så står det i det brev som Sveriges utrikesminister Margot Wallström skrivit till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tillsammans med Storbritanniens, Frankrikes, Tysklands och Nederländernas utrikesministrar. Finlands utrikesminister Timo Soini har inte undertecknat brevet.

Förföljelsen fortsätter

I brevet uppmanas ryska regeringen att utreda rapporterna om att hundratals män som misstänks för homosexualitet har förts bort och torterats i Tjetjenien. Enligt utrikesministrarna indikerar färska rapporter att förföljelsen av homosexuella fortfarande pågår. Där uppmanas också Moskva att garantera säkerheten för de aktivister och journalister som utreder övergreppen.

Det var ryska Novaja Gazeta som kom med avslöjandet i början av april.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har också kallat upp Rysslands ambassadör till det svenska utrikesministeriet för att sätta ytterligare press på Ryssland för att få stopp på förföljelsen. Det rapporterar, bland andra, Aftonbladet.

- Vi kommer att fortsätta driva på för att EU ska engagera sig och samtidigt kräva att den ryska regeringen agerar, säger Wallström.

Alvi Karimov, talesperson för den tjetjenska regeringen, har tidigare förnekat uppgifterna om förföljelse, med hänvisning till att det inte finns några homosexuella i Tjetjenien.

Källor: TT, Aftonbladet, Yle