Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Allt fler utländska patienter på Hucs privatsjukhus

Från 2017
Cancerpatient Nguyen Khae Hoan från Vietnam (till höger) med sin dotter Nguyen Nhung (till vänster) och fru Le Thi Kim Lien (i mitten). Familjen är i Mejlans sjukhus och Hoan vårdas vid Hucs privatsjukhus.
Bildtext Nguyen Khae Hoan (till höger), hans dotter Nguyen Nhung (till vänster) och hans fru Le Thi Kim Lien (i mitten) har kommit till Finland ända från Huế i Vietnam. Hoan får vård mot magcancer på Hucs privatsjukhus.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

– Största delen av våra patienter kommer från Ryssland, Estland och Norge, säger vd Markus Orava.

En del patienter kommer ända från Asien och Sydamerika. De flesta kommer till sjukhuset för neurokirurgi och cancervård.

Universitetssjukhusets personal och utrymmen

Hucs privatsjukhus har funnits sedan 2013. På privatsjukhuset jobbar universitetssjukhusets personal i universitetssjukhusets utrymmen men utanför normal arbetstid.

De första åren var det inte så många ryska patienter på sjukhuset. I fjol ökade ändå mängden ryska patienter.

Bild på Hucs privatsjukhus vd Marcus Orava på en parkeringsplats vid Mejlans sjukhus.
Bildtext – Största delen av våra patienter kommer från Ryssland, Estland och Norge, säger Hucs privatsjukhus vd Markus Orava.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

– Vi vårdar ungefär tvåtusen patienter per år. En femtedel är ryssar, säger Orava.

De flesta ryska patienterna söker sig till sjukhuset för att få cancervård, gynekologisk vård och för att föda.

Inga finska föderskor

Också en femtedel av patienterna är finnar. Finländare kommer till sjukhuset för medelstora operationer, såsom ryggmärgsoperationer.

Vid bild på Mejlans tornsjukhus.
Bildtext På privatsjukhuset jobbar universitetssjukhusets personal i universitetssjukhusets utrymmen men utanför normal arbetstid. Bland annat används utrymmen i Mejlans tornsjukhus.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Så gott som inga finnar har fött på privatsjukhuset. Orava tror inte att mängden kommer att öka som en följd av att Barnemorskeinstitutet stängs på grund av mögelproblem. Privatsjukhuset kan endast använda universitetssjukhusets utrymmen då de är lediga.

– Vi kommer att få problem med brist av utrymme för födslarna i Helsingfors. Därmed kommer vi heller inte att kunna ta så många utländska patienter hit för att föda – vi måste se till att det finns plats för de finska patienterna först.

Kom till Finland för att få cancervård

Nguyen Hoan Khae har rest till privatsjukhuset från Huế i centrala Vietnam för att få vård mot magcancer.

– Jag hade hört mycket gott om den finska sjukvården, bland annat att den är effektiv och snabb. Jag skulle ha fått vård också i Vietnam rätt snabbt men sjukvården är på en helt annan nivå här. Utrustningen och utrymmena är mycket bättre, säger Hoan.

Nguyen Khae Hoan från Huế i Vietnam, som kommit till Hucs privatsjukhus i Helsingfors för att få vård mot magcancer.
Bildtext – Jag har varit verkligen nöjd med vården här, säger cancerpatient Nguyen Hoan Khae.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

På grund av problem med visum måste Hoan resa tillbaka till Vietnam i slutet av maj. Han har nyss varit på operation men kommer ännu att återvända till Finland för kemoterapi i sommar.

– Jag har varit verkligen nöjd med vården här. Jag litar på att den kommer att göra mig frisk, säger Hoan.