Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kanslichefer diskuterade Ålands självstyrelse

Från 2017
Förvaltnings-och utvecklingschef Dan E. Eriksson, statssekreterare Paula Lehtomäki och Ålands lantråd Katrin Sjögren
Bildtext Landskapsregeringens förvaltnings-och utvecklingschef Dan E. Eriksson, statssekreterare Paula Lehtomäki och Ålands lantråd Katrin Sjögren hade intressanta diskussioner när kanslicheferna besökte Mariehamn i går.
Bild: Jessica Shanti säll, Ålands radio

Statssekreterare Paula Lehtomäki tror på ett gott samarbete mellan Åland och fastlandet och menar att fler besök på Åland kan vara lösningen på problemet med det bristande praktiska samarbetet mellan Åland och fastlandet.

- Sådana här besök är mycket viktiga för att verkligen se i praktiken vilken åsikt som Ålands självstyrande regering har om de frågor som vi har på bordet i Helsingfors. I allmänhet tycker jag att det är viktigt att veta mer om hur läget är här på Åland, och om Ålands politiska åsikter, säger hon.

Frostig relation

Relationerna mellan Åland och fastlandet har varit kärva under en lång tid och kantats av uteblivna löften och besvikelser.

Bland annat har Åland tidigare blivit lovade ett statligt stöd på närmare 60 miljoner euro för att bygga ut vindkraften i landskapet, men i början av förra året sa staten nej till det.

Missnöje om klumpsumman

Framför allt kanske det är frågan om avräkningsgrunden, den så kallade klumpsumman som är de pengar som Åland får tillbaka av staten varje år, som eldat på ålänningarnas missnöje med fastlandet. I mars i år lade regeringen i Helsingfors fram ett förslag om att minska klumpsumman. Men riksdagen i Helsingfors kan inte ändra klumpsumman utan att en majoritet i det åländska lagtinget ger sitt godkännande – det säger lagen som ger Åland självstyre.

Martti Hetemäki, finansministeriets kanslichef
Bildtext Martti Hetemäki, kanslichef vid finansministeriet, beklagar bristen på information om förslaget att minska klumpsumman till Åland.
Bild: Jessica Shanti Säll, Ålands radio

- Jag har beklagat att det har varit brist på information om förslaget, men vi har haft diskussioner med landskapsregeringens representanter. Efter det här har vi haft mycket mer täta kontakter, säger Martti Hetemäki, kanslichef vid finansministeriet.

Hur kunde det ändå gå så här snett? Att man lägger fram ett förslag som strider mot den åländska självstyrelsen?

- Kanske det var lite missförstånd vad det var som egentligen fanns med i det här förslaget, säger Hetemäki.

Jobba mer proaktivt

Ålands lantråd är nöjd med besöket, men hoppas på bättre förebyggande arbete för att undvika missförstånd i framtiden.

- Det som jag hoppas på är att man kan jobba mer proaktivt. Det skulle vara bra om det fanns en Ålandsansvarig på alla ministerier, säger Katrin Sjögren, Ålands lantråd.

Text: Jessica Shanti Säll, Ålands radio och tv

Diskussion om artikeln