Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Musik som förändrar världen: I en tid som är rå och materialistisk är kärleken allt

Från 2017
Johanna Ringbom gör föreställning om Carola Standertskjöld
Bildtext Johanna Ringbom älskar musik som berör och berättar.
Bild: Yle/Nilla Hansson

Skådespelaren Johanna Ringbom älskar det intima formatet och musik som berör. För henne är det därför lätt att ge exempel på musik som kan förändra världen.

För Johanna Ringbom är de svenska artisterna Lise och Gertrud exempel på artister som framför musik som har drabbat Johanna Ringbom med besked.

Jag kunde inte sova - jag var så lycklig!

- Jag drabbades av dem på hösten när jag såg dansteater Eris uppsättning Hittocabaret. Den musikaliska upplevelsen gjorde att jag inte kunde sova på hela natten. Jag var så lycklig över att ha fått uppleva dem!

Johanna Ringbom understryker hur viktigt det är att möta artister i det verkliga livet, ansikte mot ansikte.

- Det är det som är så skönt med att vara nära publiken i intima utrymmen. Man andas samma luft, man är helt öppen på nåt sätt - det går rakt in i hjärtat! beskriver Johanna Ringbom som själv jobbar med teater på små scener.

"Allt är så enkelt - det är ofattbart"

Den sång hon har valt ur Lise och Gertruds produktion heter "Julimorgon i saltboden".

- Det handlar om livets under! Den inbegriper naturens under och skönhet. Sången säger det så fint: "Allt är så enkelt - det är ofattbart".

- Tanken är så komprimerad. Sen är det genialt med en cello och två röster, de sjunger som änglar. De vill berätta någonting. De framför ett innehåll! förklarar Ringbom.

Är det här ett budskap som du tycker att människor borde höra?

- Ja jag tycker det. "Lyckan ligger i det att man följer linjerna i barnets hand". Att det är så enkla saker som är viktiga i livet, i motsatt till att folk jagar lyckan någon annanstans och vill bli rika och allt det där, utbrister Ringbom.

- Det ligger en sådan fantastisk harmoni i musiken. Och budskapet om att hitta det som är väsentligt i livet. Sången är så vacker och grundläggande viktig. Jag har tänkt att den kunde få spelas på min begravning, funderar Ringbom.

När jag står på scenen andas vi samma luft, känner varandras puls

Du har lång erfarenhet av att stå på scenen - hur mycket tänker du på hur något du framför drabbar publiken?

- Jag upplever nog, i synnerhet när jag har ett så intimt format i mitt skådespeleri med publiken mycket nära inpå, otroligt starkt hur publiken tar emot sångerna i de teaterverk jag framför.

- Det är ju grejen med levande scenkonst att man är i samma rum som publiken, man andas samma luft och man känner varandras puls. Man upplever gråt och skratt och allt där emellan.

- Det är ett privilegium. Det känner man väldigt starkt av som scenkonstnär. Det är inspirerande och man får energi. Men ändå inte så att man tappar koncepten - jag börjar inte gråta eller så, säger Ringbom.

Kanske kärlek är allt?

Ringbom lyfter också upp en annan sång som hon upplever som väldigt viktig. Den heter "Kanske kärlek är allt" som är en sång av Jacques Brel.

- Vi lever i en så underligt kall tid med så mycket fruktansvärda människoöden. Då tycker jag att budskapet blir allt viktigare.

- Kärleken är grunden till allt - kärlek och respekt. Det är de viktigaste sakerna i livet. Både när det gäller bemötandet av andra människor och sig själv - och det är också viktigt på ett samhälleligt plan.

- "Kanske kärlek är allt" berättar om vad konst och kultur kan göra, och hur viktigt det är i en tid som är så rå och materialistisk och penningcentrerad, säger Ringbom allvarligt.

Vilken kraft kan musiken och teatrarna ha för att vara motvikt till den här samhällsutvecklingen?

- Som ung och radikal på 1970-talet så trodde vi alla att teatern kan förändra världen. Och så enkelt är det ju inte.

- Men eftersom allt som händer är människors verk, och det är människor som också är mottagare av konst och kultur - så tror jag att det att man stimulerar och ger upplevelser på det emotionella eller intellektuella planet är så viktigt.

- Teatern speglar människors liv, man kan se sådant liv som man kanske inte själv lever, eller så kan man helt enkelt vidga sina egna vyer och sin egna horisont.

- Jag tror och hoppas att människor kan påverkas på nåt sätt. Kanske inte stort och radikalt, men visst kan man ibland öppna människors ögon lite och det tycker jag ju är en bra sak, funderar Johanna Ringbom.

Åbo stadsorkester lyfter fram musik som kan förändra världen

Programserien Musik som förändrar världen har inspirerats av Åbos stadsorkester en konsertserie som heter Change 2017, alltså Förändring 2017, där stadsorkestern vill vara med och förändra världen till det bättre. Man spelar därför musik som man tror kan förändra världen, som slår ett slag för humanism och demokrati.

Radio Vega Åboland: Musik som förändrar världen: Johanna Ringbom

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln