Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen diskuterade demokratins tillstånd i öppet sammanträde i Borgå

Från 2017
Uppdaterad 04.05.2017 20:23.
Juha Sipilä talar med unga på Konstfabriken
Bild: Rikhard Husu / Yle

Regeringen diskuterade demokratins tillstånd vid ett historiskt öppet sammanträde i Konstfabriken i Borgå i dag. Juha Sipilä efterlyser mer konstruktiv dialog och möjligheter för unga att delta.

Enligt Sipilä behövs mer konstruktiv dialog i samhället. Risken är att människor med olika världssyn diskuterar i sina egna bubblor, utan att mötas, menar Sipilä.

Sipilä fick medhåll av regeringskollegan Petteri Orpo (Saml). Enligt Orpo ökar delaktigheten om besluten förklaras på ett begripligt sätt.

- Vi måste kunna motivera våra beslut i klartext, varför görs något och vad betyder det i praktiken, sade finansminister Petteri Orpo.

Tudelat sammanträde

Regeringens öppna sammanträde var tudelat: Den första delen handlade om konkreta beslut, medan den andra delen öppnade upp för diskussion om demokratins tillstånd.

En expertpanel bestående av gymnasiestuderande hade möjlighet att ställa regeringen frågor. Frågan om huruvida digitala tjänster kunde bidra till att öka på delaktigheten väckte mycket diskussion.

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) konstaterade att det är viktigt att myndigheterna finns där människorna finns, inte tvärtom.

- Ett exempel är skatteverket som börjat erbjuda tjänster på Snapchat.

Sipilä: Ge 16-åringar rösträtt

Statsminister Juha Sipilä framförde sin oro över ungas bristande delaktighet. En lösning på det här kunde vara att ge 16-åringar rösträtt, sade Sipilä.

Jari Lindström, som verkat som justitieminister under inledningen av regeringsperioden, påtalade i sin tur behovet av att utvärdera hur medborgarinitiativen fungerar.

Det öppna regeringssammanträdet som var en del av temahelheten "Framtidens lantdag", var del av det självständiga Finlands 100-årsjubileum. Det är mer en hundra år sedan regeringen senast sammanträdde inför publik.

Kaisa Kepsu fick se hur regeringen sammanträder.

Regeringens sammanträde väckte både glädje och förvåning på Konstfabriken

Besökarna undrade om det verkligen går till så här.

Diskussion om artikeln