Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Osala varnar för Vitryssland: ”Om vi inte spelar på topp så är vi chanslösa”

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Joonas Korpisalo
Bildtext Joonas Korpisalo vaktar med stor sannolikhet Finlands mål idag.
Bild: Lehtikuva

Lejonen inleder VM-turneringen i eftermiddag med en match mot Vitryssland. Finland är storfavorit även om merparten av de vitryska spelarna till vardags lirar i KHL.

Vitryssland har 16 KHL-spelare i truppen, vilket vittnar om att laget kan ställa till med problem för på pappret starkare lag som Finland. De allra flesta representerar Dinamo Minsk, men de främsta poängplockarna i klubben är utlänningar.

Förutsättningar:

Vitryssland har under de senaste VM-turneringarna spelat passivt och satsat på kontringar. Det lär man göra även i Paris med tanke på att backarna är fysiska men inte särdeles rörliga.

Det borde passa det finländska laget väl. Vitryssarna torde inte ha kapacitet att forechecka aggressivt och aktivt pressande lag har varit rena rama giftet för lejonen den här säsongen.

Dessutom ser Vitrysslands målvaktsbesättning svajig ut. Kevin Lalande är sannolikt målvaktsetta men han har inte övertygat i tidigare VM-turneringar.

Hans räddningsprocent (89,3) under den gångna KHL-säsongen vittnar om att han inte kommer till VM med starkt självförtroende.

Sagt inför match:

Hälften av laget är bekant till mig via KHL. Vissa också via AHL. Vitryssland är ett bra lag. I de två första kedjorna har de riktigt bra spelare. Om vi inte spelar på topp så är vi chanslösa. Men om vi har rätt attityd så har vi en bra chans att vinna.

Oskar Osala till Yle Sporten

Inbördes matcher:

Finland har en enda gång åkt på pumpen mot Vitryssland. Det gjorde man efter straffläggning i Kloten år 2009. Alla de övriga fjorton landskamperna har slutat i finländsk seger.

I fjol i St. Petersburg vann lejonen över Vitryssland med 6-2. Både Patrik Laine och Mikael Granlund noterades för 2+1 i den matchen.

Håll koll på:

Det skulle vara välkommet om Finland fick i gång sitt offensiva spel genast i öppningsmatchen. Blickarna riktas därför främst mot första kedjan med Miro Aaltonen, Valtteri Filppula och Sebastian Aho.

I defensiven får lejonen se upp med Andrej Stepanov samt brödraparet Sergej och Andrej Kastsitsyn. Den rutinerade trion har redan i många år hört till Vitrysslands mest tongivande spelare i VM-turneringar.

De bör leverera i offensiven även i år ifall Vitryssland ska undvika degradering till B-VM.

Finlands sannolika laguppställning:

Anfall:
Sebastian Aho – Valtteri Filppula – Miro Aaltonen
Veli-Matti Savinainen – Antti Pihlström – Mikko Rantanen
Juhamatti Aaltonen – Joonas Kemppainen – Mika Pyörälä
Oskar Osala – Jani Lajunen – Markus Hännikäinen

Försvar:
Atte Ohtamaa – Julius Honka
Topi Jaakola – Ville Lajunen
Mikko Lehtonen – Juuso Hietanen
Joonas Järvinen – Lasse Kukkonen

Målvakt:
Joonas Korpisalo

Powerplayfemmor:
Honka – Juhamatti Aaltonen – Filppula – Kemppainen – Pyörälä
Lajunen – Hietanen – Savinainen – Aho – Rantanen

Resultattips:

Finland får slita för segern men vinner till slut med 3–1.

Diskussion om artikeln