Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ja till "Trumpcare" i representanthuset

Från 2017
Den republikanske talmannen Paul Ryan i USA.
Bildtext Republikanska talmannen Paul Ryan
Bild: EPA / JIM LO SCALZO

Det amerikanska representanthuset har med siffrorna 217 mot 213 röstat igenom ett förslag som är tänkt att riva upp och ersätta expresident Barack Obamas signaturreform, sjukförsäkringslagen "Obamacare". Men mycket återstår innan ett nytt sjukförsäkringssystem kan vara på plats i USA.

Omröstningen föregicks en ovanligt känsloladdad debatt där Demokraterna förkastat förslaget med motiveringen att det gör sjukförsäkring för dyr för dem som behöver den mest och att den skulle lämna miljoner människor oförsäkrade.

Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi vädjade till ledamöterna att rösta nej till det hon kallade "Trumpcare", med motiveringen att det skulle beröva miljoner amerikaner möjligheten till sjukförsäkring.

- De flesta människor vet inte vilka deras representanter är, men de kommer att veta när ni röstar bort deras sjukförsäkring, sade hon och riktade sig till förslagets anhängare.

Den republikanske talmannen Paul Ryan och andra republikaner har i veckor övertalat, sockrat, kompromissat och på andra sätt försökt få ihop rösterna som krävs för att uppfylla president Donald Trumps vallöfte.

Text: FNB-TT

En demonstrant håller upp ett plakat med krav på vård för alla amerikaner.

Obamacare ett steg närmare slutet - omröstning om att ersätta vårdreformen

Donald Trump har lobbat aktivt för det nya lagförslaget.

Diskussion om artikeln