Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Wahlström inför nya världsmästarmatchen: Bryr mig inte om jag förlorar

Från 2017
Uppdaterad 04.05.2017 22:55.
Eva Wahlström.
Bildtext Eva Wahlström försvarade WBC-förbundets VM-titel i december. Nu står det på spel igen.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Eva Wahlström kliver upp för en ny titelmatch på lördag. Hon är inte rädd för förlust. ”Min enda rädsla är att vakna upp en dag och känna att jag inte har satt allt på spel.”

På lördag smäller det i Åbo. Under en boxningsgala går världsmästaren Eva Wahlström upp mot argentinskan Mayra Alejandra Gomez.

Wahlström utstrålar ett stort lugn och väldigt mycket självsäkerhet inför fajten. Hon vet var hon står, men hon vet framför allt vart hon vill. Och det är i första hand inte att stå som världsmästare.

– Jag boxas på en sådan nivå att det alltid är en jättestor risk att förlora. Det är så jag vill ha det. Jag vill inte ta säkra matcher. Jag är inte rädd för förluster, min enda rädsla är att vakna upp en dag och känna att jag inte har satt allt på spel och gått upp mot de bästa.

– Jag vill vara världsmästare, men förlorar jag så bryr jag mig ärligt sagt skit i det, säger Wahlström till Yle Sporten och skrattar.

"Tagit stormsteg i min boxning"

Hennes andra rädsla är att skada sig. Just nu sitter hon mest och väntar på att katastrofen ska komma.

– Precis allt har gått superbra inför den här matchen. Bättre än någonsin. Jag mår bra, kroppen är bra. Jag har tagit stormsteg i min boxning. Jag väntar bara på att något ska hända, säger hon och ler brett.

Boxaren Eva Wahlström
Bildtext Lovisas stolthet lovar vara redo när det gäller.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

På vilka områden har du gått framåt i boxningen?

– Jag har fått en viss självsäkerhet och det har gjort mig lugnare och effektivare. Tidigare har jag alltid ”håschat” och försökt göra allt möjligt på en gång, men nu har jag lugnat ner mig.

– Under min förra matchen, som var stentuff, kände jag mitt i matchen att jag är gjord för det här. Jag vet att jag vill vara i de mest stormande vatten och där det är tuffast.

Vill veta allt om motståndaren

Hon gick sin förra match under en gala i Helsingfors mot Anahi Esther Sanchez i december. Nu ska Wahlström, som boxas i superfjäderviktsklassen, upp mot Gomez. Motståndet bytte tätt inpå matchen, men det tar finländskan med ro.

– Det är en del av det här. Jag kan inte exakt se framför mig hur det blir. Hon kan boxas på olika sätt. Hon kan vara smart, försiktig och dra sig undan, men också kriga om det behövs. Jag tror det startar ganska tekniskt och försiktigt, men det blir nog krig av det.

Hur mycket fokuserar du i regel på motståndaren?

– Till en början tittar jag jättemycket på videor och annat. Jag tänker ut alla scenarier som finns och gör upp plan A, B, C och D, berättar Wahlström.

– Men när jag gjort det glömmer jag allt och koncentrerar mig på stunden. Då matchen börjar är jag bara just där och då, men märker jag att plan A inte funkar måste jag ha B och C. Jag är redo för allting.

Gillar nervositeten

På lördag, där bland annat också Edis Tatli ska slåss i en EM-titelmatch, tror Wahlström att det blir lite nervöst.

– På invägningen lär det börja kännas lite. Under min förra match var jag minst nervös någonsin, men jag vill inte bli av med den. Många tycker nervositeten är negativ, men jag tycker om den. Utan nervositeten är det inte tillräckligt tufft.

– Jag har ett visst mönster som jag alltid gör före match. Jag vet hur det ska kännas vid olika tidpunkter före matchen.

Ingen knockare

Under pressträffen inför kampen konstaterade promotorn och boxningskännaren Pekka Mäki att Wahlström ska ha goda chanser att bevisa sin slagstyrka och knocka Gomez.

– Jag är ingen knockare, replikerar Wahlström. Händer det är det förstås jättebra, men försöker man knocka har man nog en stor katastrof i såna händer. Man kan inte utgå från det.

Stunden före Wahlström försvarade sitt VM-bälte i december blev hennes man Niklas Räsänen knockad. På lördag upprepas matchordningen med Räsänen i ringen strax före Wahlström.

Niklas Räsänen och Eva Wahlström, Idrottsgalan 12.1.2016.
Bildtext Boxningsparet Niklas Räsänen och Eva Wahlström.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Wahlström berättar att hon ”blev som en disktrasa” när Räsänen lämnade ringen och att det påverkade hennes inledning i egna matchen.

– Det var tufft, inte på grund av knocken eller förlusten, utan helt enkelt för hur han mår. Förutom min pojke är Niklas det käraste jag har, och att något skulle ske honom är det hemskaste som kunde hända.

Hur klarar du att stänga ut vad som händer i Niklas match?

– Jag är tvungen att göra det. Jag koncentrerar mig på att inte bry mig det minsta om honom, jag vill inte veta vad som händer i ringen, jag vill inte höra hur det går.

– Vi har talat om vad som sker om någon av oss skadar sig, hur ska vi bete oss, ska vi bara boxas vidare eller följa med om den andra måste till sjukhus.

På lördag är Eva Wahlström, Edis Tatli och Niklas Räsänen huvudnummer i Åbohallens proffsboxningskväll.

Diskussion om artikeln