Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump jublade efter segern i representanthuset: Obamacare är död

Från 2017
Uppdaterad 05.05.2017 06:57.
Donald Trump i talarstolen i Vita husets Rosenträdgård.
Bildtext Donald Trump i Vita husets Rosenträdgård på torsdagen.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Det var en jublande glad president Donald Trump som i går firade en viktig delseger när det blev klart att USA:s representanthus röstat ja till den republikanska sjukvårdsreformen.

Omgiven och hyllad av sina partikamrater från både representanthuset och Vita huset mötte USA:s president Donald Trump på torsdagen pressen i Vita husets Rosenträdgård. Trump sade att det är tydligt att Obamacare nu kommer att försvinna.

- Den är död, den är i stort sett död, sade Trump.

Knapp seger

Segern i representanthuset kom till slut med bara fyra rösters marginal, 217 röstade ja till republikanernas sjukvårdsreform, och 213 röstade nej. Alla demokrater och 20 republikaner röstade mot förslaget.

Nu går lagförslaget vidare till senaten, där de skeptiska republikanska senatorerna har signalerat att förslaget måste omarbetas radikalt om det alls ska kunna godkännas.

- Vi kommer att få den här godkänd i senaten. Jag känner mig så säker på det, sade ändå Trump som på sedvanligt manér njöt av segerns sötma genom att ösa beröm över både sina partikamrater och sig själv.

Paul Ryan gläds åt segern i representanthuset.
Bildtext Representanthusets republikanske talman Paul Ryan (längst fram t.h.) efter att förslaget till ny sjukvårdslag godkändes i representanthuset på torsdagen.
Bild: EPA/SHAWN THEW

Undvika förödmjukande nederlag

Men bara för att flera tveksamma republikaner i representanthuset till slut stödde det republikanska förslaget till sjukvårdsreform betyder det inte att de tyckte det var ett bra förslag.

– Det här lagförslaget är i högsta grad ofullkomligt, sade republikanen från Florida Mario Diaz-Balart, som var en av de sista som ställde sig bakom lagförslaget.

Han resonerade ändå liksom många andra att lagförslaget i vilket fall som helst kommer att omarbetas när det går vidare till senaten. Därför kändes det i det här skedet viktigt att visa upp en enad republikansk front och undvika ytterligare ett förödmjukande nederlag.

Om senaten ändrar på förslaget går det tillbaka till representanthuset som måste godkänna förändringarna.

Förra misslyckandet skavde

För en månad sedan misslyckades Donald Trump med att föra det första förslaget till sjukvårdsreform till omröstning.

Många såg det som ett bevis för att republikanerna inte var mogna att ta över rollen som styrande parti, trots en republikansk president i Vita huset och majoritet i kongressens båda kamrar.

Tvistefråga om redan sjuka

Det omarbetade lagförslaget som nu godkändes i representanthuset hade förflyttats mera högerut för att få den konservativa republikanska falangen att hoppa på tåget.

Den största tvistefrågan handlade om hur man skulle hantera människor som redan diagnostiserats med en sjukdom.

En av Obamacares grundprinciper var att redan sjuka inte kunde nekas försäkring.

Delstater kan ansöka om undantag

I republikanernas omarbetade sjukvårdsreform kan ändå delstaterna ansöka om att undantas från den regeln. Det tillfredsställer de konservativa republikanerna, som vill att staten ska lägga sig i människors liv så litet som möjligt.

Däremot gjordes det färre eftergifter för de moderata republikanerna, eftersom man räknade med att de kunde övertalas att rösta ja i vilket fall som helst. På slutrakan fick de moderata republikanerna ändå igenom ett tillägg på 8 miljarder dollar i sjukvårdslagen, som skulle öronmärkas för patienter som redan diagnostiserats med en sjukdom.

Risk med tanke på kongressval

Men de moderata republikaner som motvilligt ställde sig bakom förslaget tog samtidigt en risk.

Nästa år är det kongressval. Många experter förutspår att den nya sjukvårdslagen kommer att minska antalet personer med sjukförsäkring avsevärt.

Den tidigare versionen av den republikanska sjukvårdsreformen skulle enligt kongressens opartiska budgetkansli CBO:s uträkningar ha lett till att antalet oförsäkrade hade ökat med 14 miljoner redan nästa år.

Oklart hur lagen skulle påverka olika grupper

Hur exakt republikanernas nya förslag till sjukvårdslag skulle påverka olika grupper vet man inte, eftersom republikanerna inte väntade på att budgetkansliet skulle bli klart med sina beräkningar innan lagförslaget fördes till omröstning.

Om det visar sig att många grupper får en sämre sjukförsäkring eller går miste om den helt, riskerar många moderata republikaner se sig besegrade i sina valdistrikt. Deras demokratiska motkandidater kommer garanterat att attackera republikanerna för att ha svikit sina väljare.

Ett av Trumps mest centrala vallöften

Samtidigt har många republikanska politiker kritiserat den tidigare presidenten Barack Obamas sjukvårdslag under alla de sju år som lagen varit i kraft. De har upprepade gånger gått till val på löftet att riva upp och Obamacare. Också för Donald Trump var det ett av hans mest centrala vallöften.

Det kan inte komma som en överraskning för väljarna att republikanerna nu röstade för att ersätta Obamacare.

Trump själv var i går övertygad om den republikanska sjukvårdsreformens förträfflighet.

- Det här är en fantastisk plan. Jag tror faktiskt att den kommer att bli ännu bättre. Och ni kan vara säkra på att detta handlar om att riva upp och ersätta Obamacare, var säkra på det, var säkra på det, sade Trump.

Diskussion om artikeln