Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Laser motar måsar i Socklot

Från 2017
Uppdaterad 05.05.2017 07:05.
Laserstrålar håller måsar borta från pälsfarmer
Bildtext Laserstrålar håller måsarna borta från pälsfarmer.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Pälsfarmerna har varit ett smörgåsbord för måsar. Hittills har man försökt hindra måsarna att komma åt mat under burarna med hjälp av nät men ifjol tog de första farmerna i bruk laserstrålar. Till exempel i Socklot i Nykarleby.

Metoden att skrämma fåglar på odlingar med laserstrålar har utvecklats i Nederländerna, speciellt i samband med blomsterodlingar. Metoden fungerar åtminstone enligt tillverkaren på fåglar av varierande storlek.

Ser bra ut hittills

Pälsfarmaren Ulf Eriksson i Socklot är en av de första i Österbotten som prövar lasermetoden för att skrämma bort måsfåglar från pälsfarmen.Han installerade laserkanonen på väggen till servicebyggnaden intill pälsfarmen på våren ifjol.

- Jag tror att det fungerar, fullständigt fungerar ingenting men det har sett bra ut ifjol i alla fall, säger Ulf Eriksson.

Pälsfarmaren Ulf Eriksson i Socklot
Bildtext Ulf Eriksson.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

- Det tar en tid innan måsarna vänjer sig vid att de inte ska komma till farmen, det tar några veckor innan de vant sig vid att lasern sveper över farmen.

- Eventuellt installerar vi ännu en laserkanon i andra ändan av farmen

Kilometervis med nät

Den metod som hittills använts för att hindra måsar att proviantera på farmerna är nät under burarna. Problemet på en storfarm är att det går åt kilometervis med nät.

Ulf Erikssons pälsfarm i Socklot
Bildtext Farmen.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

- Det är fem till till tio kilometer med nät som vi använt på våra farmer, men vi kommer nog att lägga nät under några skugghus på andra farmer i fortsättningen också.

- Lasermetoden är ett experiment och efter ett par, tre år, utvärderar vi vad vi kommer att göra i framtiden.

Diskussion om artikeln