”Jag låg inte på soffan och kollade på Netflix som arbetslös”
När Sanna Karlsson var arbetslös kunde en arbetsansökan ta upp till tre dagar att skriva. Hon är skeptisk till regeringens förslag om att arbetslösa ska tvingas skicka in en arbetsansökan i veckan.
- Att skriva en arbetsansökan är ett jättejobb om du vill göra det ordentligt. Först ska du kolla igenom arbetsplatsannonsen för att ta reda på vilka kriterier du fyller och kanske inte fyller. Sedan måste du läsa in dig på organisationen och skriva ansökan.
Det säger Sanna Karlsson, som sades upp från sitt förra jobb i augusti ifjol. För henne kunde en arbetsansökan ta två till tre dagar att skriva.
Hon är därför skeptisk till regeringens nya lagförslag om att arbetslösa ska skicka in tolv stycken arbetsansökningar under tre månader, alltså ungefär en ansökning i veckan. Målet är bland annat att aktivera arbetssökande.
Jag tror att den som inte har varit arbetslös inte inser hur tung hela situationen är
Sanna Karlsson
Karlsson säger att hon hade fullt upp med arbetsansökningarna, trots att hon skickade ut dem i egen takt.
- Det fanns nog inte tid att ligga på soffan och se på Netflix, säger hon.
Förslaget får kritik
Om den arbetslösa inte skickar ut ett tillräckligt antal arbetsansökningar föreslår regeringen att personen ska förlora sitt arbetslöshetsunderstöd för sextio dagar framåt, enligt de uppgifter om lagförslaget som Helsingin Sanomat fått tag i.
Vid de Arbetslösas samarbetsorganisation påpekar verksamhetsledare Jukka Haapakoski att hotet om att förlora sitt understöd kan leda till att arbetslösa skickar in ansökningar bara för ansökningarnas skull.
- Det kan i sin tur leda till att arbetsgivare slutar lägga upp arbetsplatsannonser för att inte svämmas över av ansökningar. Dessutom försätter förslaget de arbetslösa i en ojämlik situation, eftersom det på vissa områden finns betydligt mer arbete, som i huvudstadsregionen.
Haapakoski säger att den nuvarande regeringen redan har genomfört ett antal åtgärder för att aktivera arbetslösa och att det fortfarande är osäkert vilka effekter de åtgärderna kommer att ha. Enligt honom är det senaste förslaget en sanktion i raden av oklara sanktioner mot arbetslösa.
Ett jobb att söka jobb
Vid Resurscentret Föregångarna i Vasa, en organisation som stöder arbetslösa, säger verksamhetsledare Daniel Åkermark att förslaget i teorin aktiverar de arbetslösa. Han frågar sig ändå hur väl förslaget kommer att fungera i praktiken.
- Det är viktigt att minnas att jobbsökning i sig är ett jobb. Det kräver energi att göra bra ansökningar och det behöver få ta tid.
Sanna Karlsson, som lyckades hitta ett nytt jobb, håller med.
- Jag tror att den som kanske inte har varit arbetslös inte inser hur tung hela situationen är. Varje nej man får gnager på ens självförtroende. Om man är långtidsarbetslös och aktivt sökt jobb länge är det säkert jättetungt, säger hon.
Rättelse 5.5.2017 kl. 15.45: Tidigare stod det felaktigt i texten att arbetslösa ska skicka in tolv stycken arbetsansökningar under 60 dagar. Det är nu korrigerat till att arbetslösa ska skicka in tolv ansökningar under tre månader. Svenska Yle beklagar felet.