Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sista kampanjdagen i Frankrike – en fjärdedel tänker låta bli att rösta

Från 2017
Uppdaterad 05.05.2017 15:52.
Reklamblad för Emmanuel Macron och Marine Le Pen inför den sista omgången i det franska presidentvalet 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Fredagen är den sista tillåtna kampanjdagen för presidentkandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen inför söndagens avgörande valomgång. En fjärdedel av väljarna tänker låta bli att rösta.

En färsk mätning från opinionsinstitutet Odoxa visar att en fjärdedel av de franska väljarna lutar åt att inte alls delta i finalen mellan Macron och Le Pen. - Det trots att valet betraktas som det viktigaste i Frankrike på flera decennier och centralt också för EU:s framtid.

Opinionsmätningen visar att många av de presumtiva soffliggarna är vänsterväljare som inte förmår rösta på Macron eller Le Pen. Många av dem röstade på vänsterkandidater som Jean-Luc Mélenchon i den första omgången.

I den första omgången deltog 78 procent av de röstberättigade. Om en fjärdedel låter bli att rösta i den avgörande omgången skulle valdeltagandet bli det nästlägsta i ett franskt presidentval sedan 1965.

Macrons försprång ökar en aning

Den sista veckan av valkampanjen har varit aggressiv. Beskyllningarna har haglat mellan de två finalisterna som kan beskrivas som varandras motsatser.

Ytterhögerkandidaten, Nationella frontens Marine Le Pen vill stänga Frankrikes gränser och lämna euron. Mittenkandidaten Macron förespråkar en starkare, mer integrerad eurozon och talar för ett öppet Frankrike.

Om man ska tro den senaste opinionsmätningen från opinionsinstitutet Elobe så har Macrons försprång ökat en aning efter onsdagens hätska tv-debatt. Enligt den här undersökningen skulle Macron få 62 procent av rösterna på söndag, jämfört med 38 procent för Le Pen.

Källor: Reuters

Diskussion om artikeln