Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor: Regeringens sysselsättningsförslag löser inte grundproblemet

Från 2017
En rekryterare och en arbetssökande går igenom en platsansökan.
Bildtext Det finns planer på att förutsätta att arbetslösa söker i snitt ett jobb varje vecka.
Bild: Lehtikuva

Att försöka aktivera arbetslösa hjälper inte när efterfrågan på arbetskraft är mindre än utbudet, säger Heikki Ervasti, professor i socialpolitik vid Åbo universitet.

Från och med 2019 ska arbetslösa vara tvungna att skicka ut tolv arbetsansökningar på sextio dagar. De som inte gör det förlorar sitt arbetslöshetsunderstöd för sextio dagar. Det föreslår regeringen enligt uppgifter som Helsingin Sanomat har kommit över.

Målet är att öka sysselsättningen och aktivera arbetslösa. Heikki Ervasti, professor i socialpolitik vid Åbo Universitet, tvivlar på att förslaget kommer att få bukt med arbetslösheten.

Att i sextio dagar förlora sitt arbetslöshetsunderstöd har allvarliga följder för de som är arbetslösa.

― Heikki Ervasti

- Jag ser det inte som ett särskilt effektivt sätt att minska på arbetslösheten. Problemet är inte utbudet av arbetskraft, utan att efterfrågan är för liten, säger han.

Fungerar i vissa branscher

Ervasti tror att systemet kan fungera i vissa branscher och i viss mån aktivera arbetslösa. En arbetsansökan i veckan är inte så mycket och många arbetslösa skickar ut fler än så, säger han.

- Problemet är att det inte fungerar i alla situationer. Att i sextio dagar förlora sitt arbetslöshetsunderstöd har allvarliga följder för de som är arbetslösa.

Veckovisa rapporter kommer att stjäla tid av mer nödvändiga saker, som att söka jobb.

― Heikki Ervasti

Han tror också att arbetsgivarna kommer att få ta emot onödiga ansökningar av personer som måste skicka ut arbetsansökningar för att inte förlora sitt understöd.

Enligt Arbets- och näringsministeriet ska arbetslösa inte vara tvungna att skicka ut tolv ansökningar om de på annat sätt visar att de är aktiva, vilket de kan göra genom att till exempel genom att tacka ja till ett kort deltidsjobb.

17 miljoner rapporter

Enligt förslaget, som än så länge bara är ett utkast, ska arbetslösa i framtiden rapportera om hur arbetssökandet framskrider en gång i veckan.

Tidningen Talouselämä har räknat ut att de arbetslösa på ett år kommer att producera 17 miljoner rapporter. Hur rapporterna ska granskas är oklart.

- Det behövs ett system för att se efter arbetslösa, så att arbetslöshetsunderstödet inte missbrukas. Men veckovisa rapporter kommer att stjäla tid av mer nödvändiga saker, som att söka jobb, säger Ervasti.

Heikki Ervasti intervjuades i Yles morgon-tv.

Diskussion om artikeln