Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

TBE-vaccinet i Pargas har haft strykande åtgång

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 10:49.
En läkare i vit rock håller i en arm, i den ena handen har hen en vaccinationsspruta.
Bildtext I Pargas ges TBE-vaccin. Arkivbilden är från en annan vaccinering.
Bild: YLE/Jessica Edén

Under en månad har flera tusen personer låtit vaccinera sig. Som längst har köerna varit en timme långa.

I april inleddes TBE-vaccineringen i Pargas. Både ortsbor och fritidsboende som vistas minst fyra veckor på orten erbjuds gratis vaccin.

Totalt 5500 personer fick en vaccindos mot TBE, det vill säga fästingburen hjärninflammation, på hälsostationerna i Pargas under den första månaden. Då vaccinerades Pargasbor som fick den första dosen eller en dos som fattas ur vaccinationsserien. Den första veckan i maj inleddes vaccineringen av icke ortsbor. Nästa vecka är det uppehåll och vecka 20 kan andra än Pargasbor åter låta vaccinera sig.

På torsdag kväll var kön lång på hälsostationen i Pargas och sträckte sig ända ut till ingången. Uppskattningsvis 100-200 personer lät vaccinera sig, varav en del var Pargasbor. Kötiden var ändå inte längre än kring tio minuter. Som längst har kön varit en timme lång, säger man på hälsostationen.

Fastboende och personer som har fritidsbostäder eller som vistas sommartid över fyra veckor i Pargas erbjuds grundserien av vaccinet, eller de doser som fattas av grundserien. De två första doserna ges med en månads mellanrum, den tredje efter 5–12 månader. Gravida vaccineras inte.

Diskussion om artikeln