Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ostron och rå rödbeta bovar - rekordmånga misstankar om matförgiftning i Helsingfors i fjol

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 10:54.
Rödbeta
Bildtext Rå rödbeta har orsakat flera matförgiftningsepidemier.
Bild: Yle

Både antalet misstänkta fall av matförgiftning och antalet epidemier ökade i fjol i Helsingfors. Bland annat insjuknade 19 personer efter att ha ätit ostron på en restaurang.

Ostronen förorsakade norovirus och enligt miljöcentralen i Helsingfors har det ofta hänt att ostron och andra blötdjur förorsakar norovirus.

- Vissa maträtter, som ostron, är aldrig hundra procent säkra utan de räknas som risklivsmedel. Till exempel åldringar eller personer med en grundsjukdom rekommenderas inte äta gravad fisk eftersom det kan innehålla listeria, säger Riikka Åberg, livsmedelssäkerhetschef vid stadens miljöcentral.

Rå rödbeta förorsakade epidemi i personalrestaurang

Två andra livsmedel som under fjolåret förorsakade matförgiftningsepidemi är broiler och rödbeta. Två epidemier hade sitt ursprung i kampylobakterier som fanns i broiler.

Rå rödbeta fick under fjolåret över 30 personer på fall. Vid två olika tillfällen insjuknade personer som hade ätit rå rödbeta i en personalrestaurang.

Miljöcentralen påpekar att vid rödbetsförgiftning börjar en person spy genast efter att ha ätit och livsmedelssäkerhetsverket Evira har sedan år 2010 rekommenderat att rödbeta endast serveras tillredd eftersom rå riven rödbeta har förorsakat många matförgiftningsepidemier. I personalrestaurangerna följde man alltså inte Eviras direktiv.

Största epidemierna på Silja Symphony och i Malms sjukhus

Åberg säger att orsaken till att antalet misstänkta fall av matförgiftning har ökat i Helsingfors antagligen beror på att det numera är möjligt att anmäla misstankarna elektroniskt till miljöcentralen.

- Dels kan det bero på möjligheten att anmäla misstankarna elektroniskt, dels kan det handla om att det i fjol förekom många norovirusepidemier, säger Åberg.

I fjol utreddes 380 misstankar medan antalet år 2015 var 331 och 226 år 2014. Årligen bryter mellan 10 och 20 matförgiftningsepidemier ut där två eller flera personer får liknande symtom efter att ha ätit samma sak. I fjol var antalet epidemier som rapporterades till Helsingfors miljöcentral 18.

Den klart största epidemin som i fjol rapporterades till Helsingfors miljöcentral var noroviruspeidemin på Silja Symphony där 252 personer insjunknade.

En annan omfattande epidemi ägde rum i Malms sjukhus där 177 personer i november insjuknade i norovirus.

I de här två fallen var mat ändå inte orsak till norovirusepidemin.

Diskussion om artikeln