Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Attendos centralkök i Hangö prickas - tvångsåtgärder föreslås

Från 2017
Uppdaterad 05.05.2017 12:45.
Vårdhemmet Källan i Hangö som ägs av Attendo.
Bildtext Det finns brister i kökshygien vid Attendos centralkök i Hangö.
Bild: Yle/Patrik Skön

Miljöhälsomyndigheterna riktar skarp kritik mot centralköket vid Attendos vårdhem Källan i Hangö. Köket lagar mat till över hundra äldre per dag i Hangö, Ekenäs och Karis.

Inspektörer konstaterar att köket i Källan lider av både utrymmes- och utrustningsbrist och i viss mån personalbrist.

På grund av de här bristerna har man hamnat i en situation där personalen inte fullt behärskar matlagningsmetoderna och där det är svårt att upprätthålla en god hygien.

Vårdpersonalen kockar på helgerna

Köket är 34 kvadratmeter stort och har de senaste åren använts som utdelningskök. I oktober i fjol meddelade vårdbolaget Attendo att verksamheten ändrar och blir centralkök.

I dag tillreds lunch och middag till sammanlagt 110 äldre som bor på Källan, Villa Stella i Ekenäs samt Villa Pentby i Karis.

Till Källan görs dessutom frukost, eftermiddagsfika och kvällsmål.

Serviceboendet Villa Pentby i Raseborg.
Bildtext På vårdhemmet Källan bor äldre som är i dåligt skick eller lider av minnessjukdomar. De äter mat som tillreds i hemmets centralkök.
Bild: Yle/Minna Almark

Från november till februari jobbade 1,5 personer i köket. Sedan början av året har en städerska hjälpt till med disken några timmar per dag. Sedan början av mars har två personer jobbat heltid i köket och en deltid med disk.

På helgerna är det vårdpersonalen som tillreder, kokar och värmer maten.

Kall mat rörs ihop och förvaras i flera dagar

Köket har för flera år sedan använts som tillredningskök och då använde man sig av ”cook and chill”-metoden, det vill säga att maten tillreds färdigt och kyls sedan snabbt ner.

Det här gick bra så länge det bara handlade om mat till 30 personer men metoden fungerar inte längre då antalet portioner ökat.

Villa Stella i Ekenäs.
Bildtext Numera äter också äldre som bor på Villa Stella i Ekenäs mat från centralköket i Hangö.
Bild: Yle/Minna Almark

När köket blev ett centralkök tog man i bruk tillredningsmetoden kallrörning. Då rörs kalla ingredienser (till exempel tillrett kött, buljongpulver och förkokta grönsaker) ihop och gräddas just innan servering.

Ingredienserna har kunnat röras i ihop till och med flera dagar i förväg.

Metoden kräver noggrann hygien och det är här som det brustit i Källans kök, konstaterar hälsoinspektörer från Sydspetsens miljöhälsa.

Personalen hade inte koll på tillredningsmetoden

Miljöhälsomyndigheterna har gjort fem kontroller i köket sedan november.

Vid den fjärde inspektionen i januari var det inte helt klart om personalen hade tillräcklig kunskap för att laga maten enligt kallrörningsmetoden. Det här eftersom anvisningar helt saknades. Det fanns inte heller en riskanalys.

Serviceboendet Villa Pentby i Raseborg.
Bildtext Lunch och middag tillreds enligt kallrörningsmetoden i Hangö och värms sedan upp på plats i Karis och Ekenäs. På bilden Attendos vårdhem Villa Pentby.
Bild: Yle/Minna Almark

Kökspersonalen hade gått på en utbildning som Attendo ordnat. Då hade personalen fått instruktioner om att de kallrörda blandningarna håller i tre dygn.

De hade ändå inte koll på vilken temperatur som krävs när man förvarar mat så länge.

På utbildningen sades det också att förvaringstiden i praktiken kunde överskridas och tiderna kontrollerades inte.

Inget svar från Attendo

Vårdhemschefen beslöt senare i februari att köket tillsvidare slutar laga mat enligt kallrörningsmetoden. Vårdhemmet skulle i förväg kontakta hälsoinspektörerna om man tänkte börja med den på nytt.

Vid en inspektion i början av mars konstaterade inspektörerna att köket fortfarande använde kallrörningsmetoden, det här trots att Källan inte meddelat om detta. Egenkontrollplanen följdes inte heller till alla punkter och beskrivningen var fortfarande otillräcklig.

Miljöhälsan anser att det är uppenbart att tillsynen för att åtgärda bristerna har varit otillräcklig.

Då ville miljöhälsomyndigheterna att det fattas ett beslut om köket ska fortsätta med kallrörning. I så fall måste också anvisningarna uppdateras och följas.

Myndigheterna ville också ta del av uppdateringen senast i mitten av april. Trots en påminnelse hade man knappt två veckor senare inte fått något svar av Attendo.

Dålig ventilation - dörren eller fönstret stod öppet

Ventilationen i Källans kök har också prickats. Vid de flesta inspektioner har ventilationen verkat otillräcklig. Den dåliga ventilationen nämns redan i ett protokoll från 2010.

Vid inspektionerna var ytterdörren eller fönstret allt som oftast öppna för att släppa in friskt luft. Det här är inte hygieniskt eftersom både damm och insekter kan komma in i köket.

I november i fjol installerades en värmepump men den var opraktisk. Den blåste kall luft rakt på den plats där den varma maten skulle packas. Pumpen hämtade inte heller in någon frisk luft.

Tvångsåtgärder föreslås

Attendo bad före julen om mera tid för att göra upp en tidtabell för att undersöka ventilationen med hjälp av expert. Tidsfristen har skjutits fram flera gånger efter det men den 24 april hade miljöhälsan fortfarande inte fått varken rapport eller någon annan information.

Miljöhälsan anser att det är uppenbart att tillsynen för att åtgärda bristerna har varit otillräcklig.

Därför föreslås Sydspetsens miljöhälsonämnd besluta om tvångsåtgärder i Källans kök.

Ena åtgärden är att Källans kök förbjuds att använda kallrörningsmetoden tills man har kunnat påvisa att man behärskar metoden. Den andra åtgärden är att Attendo senast den sista juni levererar ett oberoende expertutlåtande över ventilationen i köket.

Miljöhälsonämnden tar ställning till ärendet på torsdag (11.5).

Diskussion om artikeln