Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De nya ministrarna utnämndes – Terho vill slippa den obligatoriska svenskan

Från 2017
Uppdaterad 05.05.2017 12:24.
Jari Leppä, Antti Häkkänen och Sampo Terho svor tjänsteeden den 5 maj 2017.
Bildtext Jari Leppä, Antti Häkkänen och Sampo Terho svor tjänsteeden den 5 maj 2017.

Regeringen utökades med tre nya ministrar i dag. Republikens president utnämnde Sannfinländarnas Sampo Terho till Europa-, kultur- och idrottsminister, Centerns Jari Leppä till ny jord- och skogsbruksminister och Samlingspartiets Antti Häkkänen till justitieminister.

Leppä sade vid presskonferensen efter utnämningen att han är en vanlig bonde och att det är en stor sak för honom att bli minister.

Han konstaterade att livsmedelsmarknaden inte fungerar i vårt land och att han vill åtgärda det.

Sampo Terho sade för sin del att det var en stor ära för honom att under Finlands 100-årsjubileum bli utsedd till kulturminister.

På en fråga om hur nära den finlandssvenska kulturen står honom sade han att han själv har finlandssvenska rötter och är uppvuxen i Kyrkslätt.

- Nu gäller regeringsprogrammet, men jag vill slippa den obligatoriska svenskan, sade Terho. Ett steg i den riktningen är det språkexperiment som nu startar i några skolor.

Den nya justitieministern Antti Häkkänen konstaterade att han är nöjd över att Samlingspartiet fick justitieministerposten.

- Den har vi eftersträvat, säger han. Jag vill utveckla rättsstaten, medborgarnas rättsskydd är heligt för Samlingspartiet, sade Häkkänen.

Diskussion om artikeln