Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Greenpeace protesterade mot Le Pen – hängde banderoll från Eiffeltornet

Från 2017
Uppdaterad 05.05.2017 15:49.
Greenpeace protesterade mot högerkandidaten Marine Le Pen i Paris - Spela upp på Arenan

Greenpeace ställde till med ett mycket synligt spektakel för att protestera mot franska ytterhögerns presidentkandidat Marine Le Pen. Protestaktionen vid Eiffeltornet väcker en del oro om säkerheten vid stadens sevärdheter.

Aktivister från Greenpeace protesterade mot ytterhögerns kandidat Marine Le Pen inför det franska presidentvalet på söndag med en mycket synlig manifestation i Paris.

Aktivisterna lyckades klättra ut på Eiffeltornet och hänga upp en stor banderoll med det kända franska republikanska slagordet Liberté, Égalité, Fraternité, alltså frihet, jämlikhet, broderskap.

Aktivister från Greenpeace protesterade mot ytterhögerns presidentkandidat Marine Le Pen vid Eiffeltornet i Paris den 5 maj 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Slagordet som har sina rötter i franska revolutionen antogs som Frankrikes officiella motto då tredje republiken grundades.

I Greenpeace tappning var det en släng mot Le Pen, som anklagas för att ha fört en hatisk, främlingsfientlig och splittrande kampanj.

Banderollen mätte över 300 kvadratmeter och syntes på långt avstånd.

- Vi ville synligt visa att vi är emot den ökande nationalism och de auktoritära tendenser som sticker upp på olika håll i världen, säger Jean-Francois Julliard på franska Greenpeace.

Marine Le Pen.
Bildtext Aktivisterna protesterade mot ytterhögerns kandidat Marine Le Pen.
Bild: EPA/LIONEL BONAVENTURE

Polisen orolig över brister i säkerhetsarrangemangen

Polisen avlägsnade snart både banderollen och aktivisterna, men har nu kallat polis, myndigheter och bolaget som driver Eiffeltornet till ett krismöte.

Krismötet handlar mindre om Greenpeace politiska aktion som i sig inte var en allvarlig förseelse, än om det den lyckade pr-kuppen säger om säkerhetsarrangemangen kring sevärdheten.

- Utöver det politiska spektaklet och dess motiv, har det här under de rådande omständigheterna avslöjat allvarliga brister i säkerheten kring Eiffeltornet, säger polisprefekt Michel Delpuech.

Säkerhetsarrangemangen är ytterst skarpa på grund av valet, men också på grund av det undantagstillstånd som fortfarande råder i Frankrike efter de terrordåd som har krävt över 230 liv de senaste åren.

Eiffeltornet lockar över 7 miljoner besökare per år och har länge befarats vara ett attraktivt mål för terrorangrepp.

Diskussion om artikeln