Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Henriksson: Talkomat ska inte beskattas

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 10:46.
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Helsingfors den 4 april 2017.
Bildtext Anna-Maja Henriksson.
Bild: Lehtikuva

Svenska folkpartiets ordförande, Anna-Maja Henriksson har lämnat in ett spörsmål till regeringen. Hon undrar om de verkligen tänker beskatta talkomat.

- Talkoarbete är en grundläggande hörnsten i det finländska samhället. Många projekt och allmännyttiga gärningar skulle inte ske utan privatpersoners, föreningars, tredje sektorns och därmed talkoarbetares insatser, säger Henriksson.

- Finland är föreningarnas förlovade land och de som deltar på talko för att exempelvis ordna ett evenemang eller bygga en hall erhåller oftast ingenting förutom känslan av att ha utfört ett gott jobb tillsammans och kanske en bit mat eller en kopp kaffe, fortsätter Henriksson.

Vaga riktlinjer

Den nya tolkningen angående beskattningen av talkomat kom nyligen fram efter att Pensionstagarnas Centralförbund tog upp frågan. Enligt de exempel som Skattemyndigheterna gav så var riktlinjerna vaga. En sopplunch kunde vara okej, men en restaurangmiddag som tack för hjälpen borde beskattas.

- Vi skall inte skapa onödiga hinder för att få människor att engagera sig och göra saker tillsammans. Det har vårt medborgarsamhälle inte råd med. Istället borde de åtgärder som görs vara sådana att de uppmuntrar till engagemang och talkoarbete. Här är det politikernas uppgift att se till att frivilliga talkokrafter kan göra nya saker och att de inte trycks ned av onödiga regleringar, säger Henriksson.