Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Företagarna: Onödiga arbetsansökningar gör mera harm än nytta

Från 2017
Mikael Pentikäinen
Bildtext Mikael Pentikäinen, vd för Företagarna i Finland är skeptisk till det nya lagförslaget.
Bild: Yle

Företagarna anser att regeringens nya lagförslag om arbetslösa skulle leda till en stor mängd onödiga arbetsansökningar.

Vd:n för Företagarna i Finland, Mikael Pentikäinen, säger att det finns en risk att lagförslaget leder till att företagare inte längre söker nya arbetsagare via en arbetskraftsbyrå, eftersom de då skulle drunkna i irrelevanta ansökningar.

Enligt regeringens nya lagförslag borde arbetslösa skicka in tolv arbetsansökningar per kvartal, alltså ungefär en ansökan per vecka.

Om den arbetslösa inte skickar in tillräckligt många ansökningar kan hen hamna i karens och gå miste om sitt arbetslöshetsunderstöd för sextio dagar framåt.

Också positiva inslag

Pentikäinen ser ändå positiva sidor med lagförslaget, bland annat resebidrag för sådana som arbetar deltid.

- Det finns en del välkomna element; bland annat sporrar man folk till företagande och försöker aktivera arbetslösa. Regeringens förslag är kanske inte så dramatiskt som man skulle tro på basis av de senaste dagarnas diskussion, säger Pentikäinen.

- Målet är att handleda arbetstagarna att aktivt leta efter jobb och att själva förbättra sina möjligheter att bli anställda, säger arbetsminister Jari Lindström.

Enligt honom skulle lagförslaget ge landskapen en större möjlighet att bestämma på vilket sätt de ordnar service för de arbetslösa.

Justitie- och arbetsminister Jari Lindström i talarstol med finländsk lejonlogo.
Bildtext Arbets- och justitieminister Jari Lindström från Sannfinländarna.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

60 dagars karens för den som inte följer reglerna

En arbetslös skulle enligt det nya lagförslaget vara skyldig att en gång i veckan meddela hur aktiv hen varit via en webbtjänst.

Att försumma sitt arbetssökande kan leda till sextio dagar utan arbetslöshetsunderstöd.

Enligt uppgifter från FNB skulle man ändå inte förutsättas att söka jobb under sjukledigheter eller om man till exempel deltar i en kurs som kan leda till att man hittar ett jobb.

Om det inte finns några lediga arbetsplatser eller kurser som passar den arbetssökande så kan hen tillsammans med landskapet hitta andra sätt som kan hjälpa den arbetssökande att hitta jobb.

Regeringens lagförslag skickades på fredagen in för en remissrunda. Det är meningen att förändringarna ska träda i kraft år 2019, samma år som de nya landskapen blir verklighet.

Diskussion om artikeln