Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vuojärvis ranking: Sverige etta – Finland sexa

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Oliver Ekman Larsson flyger fram.
Bildtext Med spelare som Oliver Ekman-Larsson i backbesättningen kommer Tre Kronor att flyga fram i VM, tror Chriso Vuojärvi.
Bild: All Over Press

Sverige är den hetaste mästarkandidaten i VM-turneringen, anser Yle Sportens VM-reporter Chriso Vuojärvi. Lejonen rangordnar han som turneringens sjätte bästa lag.

Då jag synade lagen i sömmarna så blev det uppenbart att skillnaden mellan turneringens sex topplag och de övriga tio är till och med större än tidigare.

Sedan är förstås smaken som baken – jag hör gärna era kommentarer om hur ni skulle rangordna de 16 VM-lagen.

1. Sverige

Smaksak om man placerar Sverige eller Kanada som etta. Men jag väljer att toppa med Tre Kronor på grund av lagets fenomenala backbesättning.

2. Kanada

Den regerande mästaren har ett alldeles fantastiskt lag på pappret. Det enda frågetecknet är, i likhet med Sverige, målvakterna.

3. Ryssland

Det ryska laget har endast en kvartett NHL-spelare men desto vassare KHL-stjärnor. Ryssland sopade banan med Finland, Sverige och Tjeckien i årets EHT-turneringar och det var en tillfällighet.

4. USA

Ett av turneringens mest spännande lag med spelare som Jack Eichel och Johnny Gaudreau i truppen. Jag funderade länge om jag skulle placera USA för Ryssland i den här rankingen, men jag vill först vilken inställning amerikanerna har. Är de i Köln för att kämpa om VM-titeln eller för att semestra?

Jack Eichel är det senaste NHL-namnet i USA:s VM-trupp.
Bildtext Jack Eichel hör till de unga stjärnskotten i USA:s trupp.
Bild: All Over Press

5. Tjeckien

Tjeckerna har spetskompetens i form av exempelvis Jakub Voracek, Tomas Plekanec, David Pastrnak och Radko Gudas. Men jag tycker att tjeckernas bredd inte är på samma nivå som toppkvartettens.

Men Lejonen är inte favorit i en kvartsfinal mot Sverige, Ryssland eller USA.

6. Finland

Som jag konstaterat tidigare: Finland är utmanare i årets turnering. En medalj skulle vara en fjäder i hatten för Lauri Marjamäki och det är absolut inte omöjligt. Men Lejonen är inte favorit i en kvartsfinal mot Sverige, Ryssland eller USA.

Lauri Marjamäki, våren 2017.
Bildtext Ska det bli mer huvudvärk för Lauri Marjamäki i Paris?
Bild: Lehtikuva

7. Tyskland

Den potentiella svarta hästen i mina böcker. Med hemmapublikens stöd och NHL-spelare som målvakten Thomas Greiss och backen Dennis Seidenberg i truppen så tror jag att tyskarna tar den sista kvartsfinalplatsen i Köln.

8. Schweiz

Det schweiziska laget är absolut inte lika talangfullt som silverlaget år 2013. Kampen om den fjärde platsen i B-gruppen känns oviss men jag skulle just nu lägga mina slantar på att schweizarna fixar det.

Frankrike har en dryg handfull spelare av världsklass.

9. Frankrike

Den andra värdnationen kan mycket väl skrälla. Frankrike har en dryg handfull spelare av världsklass. Men klarar hemmalaget av att hantera situationen?

10. Danmark

Ett lag med spelare som Peter Regin och framför allt Nikolaj Ehlers skall definitivt inte avfärdas då man diskuterar tänkbara kvartsfinallag. Skulle Oliver Björkstrand, Jannik Hansen och Mikkel Bödker inte ha tackat nej skulle Danmark vara högre upp på den här rankingen.

Peter Regin är dansk landslagsman i ishockey.
Bildtext Jokeritkaptenen Peter Regin är en av Danmarks stjärnor.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

11. Slovakien

För fem år sedan tog Slovakien sensationellt VM-silver. Det laget var klasser bättre än den nuvarande truppen, som saknar NHL-spelare. Slovakiens framtid som ishockeynation ser en smula oroväckande ut – landet producerar inte talanger som skulle klara av att axla den gyllene spelargenerationens arv.

12. Vitryssland

Vitryssland torde inte ha några problem att behålla sin plats i A-VM, men ett avancemang till kvartsfinal känns långsökt. Målvakterna håller definitivt inte samma klass som den numera pensionerade stjärnan Andrej Mezin.

13. Norge

Truppen känns en smula mossig. Å andra sidan känner spelarna varandra utan och innan, vilket kan vara värdefullt då man inleder turneringen med matcher mot Frankrike och Schweiz – motståndare som Norge mycket väl kan besegra.

14. Lettland

Letterna har de senaste åren varit närmare degradering till B-VM än kvartsfinal. I fjol tog man endast en seger och det känns sannolikt att resultatet blir snarlikt i år.

15. Slovenien

Utan superstjärnan Anze Kopitar ser Slovenien uddlöst ut. Respass och en retur till B-VM känns som det mest sannolika scenariot.

Anze Kopitar, VM 2015.
Bildtext Hur ska Slovenien klara sig utan Anze Kopitar?
Bild: EPA / All Over Press

16. Italien

Efter en paus på tre år är Italien tillbaka i A-VM. Laget måste tänja sig rejält för att undvika den sista platsen i A-gruppen.

Diskussion om artikeln