Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Christoffer Ingo är Svensk Ungdoms nya ordförande

Från 2017
Uppdaterad 07.05.2017 13:19.
Porträtt av Christoffer Ingo, ordförandekandidat för SU i valet 2017.
Bildtext Christoffer Ingo.
Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT / EMMA BUSS

Christoffer Ingo valdes i dag till ordförande för Svensk Ungdom. Valet skedde i samband med förbundets årliga kongress i Lovisa.

"Aktiv, flitig och jordnära." Så skulle Christoffer Ingo, 22, beskriva sig själv.

Ingo har i dag, söndag, blivit ordförande för SFP:s ungdomsorganisation Svensk Ungdom, efter att Ida Schauman meddelat att hon inte ställer upp för omval. Den andra kandidaten var Björn Bonsdorff.

Ingo är född och uppvuxen i Korsholm. Han är utbildad lantbruksföretagare och har jobbat som driftschef och lett produktion på familjens fårgård i snart tre och ett halvt år. Snart blir han också färdig tradenom från Yrkeshögskolan Novia.

- I SU har jag varit aktiv i många år, och på senaste år suttit i förbundsstyrelsen med både ett riksdagsval och ett lyckat kommunalval bakom mig.

Irriterad av onödig byråkrati

När blev du intresserad av politik?

- Fast jag inte erkänt det har jag nog alltid varit intresserad av politik. Både mamma och pappa har varit politiskt aktiva både i SU och inom SFP i hela sina liv, så vi har alltid diskuterat politik vid köksbordet.

- Att jag valde att skriva in mig i SU hade däremot att göra med onödig byråkrati. Det var år 2013 då jag jobbade som byggare, och det nya skattenummerssystemet introducerades. Jag blev helt enkelt sur på den onödiga byråkratin och konstaterade att någonting måste göras, ifall jag själv vill påverka.

Jag ligger inte och sover, utan jag gör det förbundet vill - och jag gör det bra.

Christoffer Ingo, ordförande för Svensk Ungdom

Hurdan politik tror du på?

- Jag står för en jordnära politik som är förankrad i verkligheten. SU:s grundpelare och liberala värderingar är grunden vi står på, och den politiken vill jag också föra framåt.

- När vi pratar om mer konkreta frågor vill jag utveckla en arbetsmarknadspolitik som faktiskt gynnar både företag och arbetstagare. Varenda beslut ska vara förankrat i verkligheten, och ge så bra helhetslösningar som möjligt.

Vem är din största förebild?

- Jag ser upp till karaktären Emil i Lönneberga. Han är godhjärtad, flitig och trots att det gick lite vilt till för honom som barn blev slutresultatet ändå bra. Jag tycker att han beskriver mig ganska bra.

"Sluta skära i utbildningen"

Som ordförande för SU, vad vill du förbättra för de ungas del?

- Det viktigaste är ju att man slutar skära i utbildningen överlag. Nedskärningarnas påverkan syns ute i skolorna - eleverna både mår sämre och får en sämre utbildning.

- Det är någonting som måste tas itu med på en gång - annars kommer vi att ha stora problem i samhället under de närmaste åren.

Varför blir du den bästa ordföranden SU någonsin haft?

- SU behöver en fortsatt aktiv och seriös ordförande, som är beredd att jobba dag och natt för förbundets och medlemmarnas bästa.

- Som ordförande för SU ser jag till att saker och ting faktiskt blir gjorda. Jag ligger inte och sover, utan jag gör det förbundet vill - och jag gör det bra.

Diskussion om artikeln