Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oskar Osala: Vi trodde kanske att Vitryssland skulle ge upp matchen

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Osala och en vitrysk spelare kämpar om pucken.
Bildtext Oskar Osala var en av Finlands mest tongivande spelare i segern över Vitryssland.
Bild: Lehtikuva

Finland inledde VM-öppningen mot Vitryssland strålande men klarade inte av att knyta ihop säcken. Efter nervdaller i slutperioden lyckades Lejonen emellertid avgöra i powerplay.

Lejonen dominerade första perioden stort och kunde ha gjort fler än två mål. I andra och tredje perioden var den finländska insatsen avsevärt degigare.

Oskar Osala medger att orsaken delvis låg mellan öronen på de finländska spelarna. Drömstarten vaggade Lejonen in i en falsk trygghet.

– Vi trodde kanske att Vitryssland skulle backa hem och ge upp matchen. Men i stället började de spela riktigt bra. De var bra de sista två perioderna. All heder till dem. Tur att vi hittade ett sätt att vinna matchen, säger Osala till Yle Sporten.

Öppnade målkontot i första perioden

Oskar Osala var en av de mest framträdande finländska spelarna i matchen. Han gjorde sitt första VM-mål i karriären då han pricksköt in 2–0-målet i den sjätte minuten.

– Skönt att få det första VM-målet ur vägen, säger han och hyllar sina lagkamrater.

– Jani Lajunen forecheckade och pucken kom till mig. Markus Hännikäinen skymde målvakten, som inte såg någonting. Jag försökte skjuta så att jag inte träffar Hännikäinen. Jag tror jag lyckades med det. En skön känsla.

"Vi peppade varandra"

Det var uppenbart då Osala svarade på frågor i intervjuzonen att han var lättad över dels fullträffen och dels segern. Han bedyrar att stämningen på den finländska bänken inte rasade då Vitryssland kvitterade i tredje perioden.

– Ibland blir det riktigt tyst i dylika lägen, men nu peppade vi varandra. Vi påminde varandra om att det är mycket kvar att spela. Och att om vi höjer lite på intensiteten och samtidigt spelar som ett lag så får vi nog en chans. Så gick det.

– Det var skönt att powerplaymanskapet gjorde ett mål då det behövdes.

Vilken läxa lärde ni er i dag?

– Det finns inga lätta matcher här. Om ett lag kommer tillbaka ur underläge så är det bara att fortsätta att spela som ett lag och lita på att vårt system kommer att leda till mål. Vi ska inte bli själviska och försöka avgöra med individuella prestationer, vilket vår granne Ryssland brukar göra.

Värdnationen utmanar på söndag

Finlands spelar sin nästa match redan på söndag. För motståndet står värdnationen Frankrike.

Osala hade efter sina år i KHL bra koll på de vitryska spelarna, men den franska truppen är ett större frågetecken.

– De har en spelare som jag mött ofta i KHL. Stephande da Costa. Så har de åtminstone en NHL-spelare i Pierre-Edouard Bellemare och målvakten Cristobal Huet, så åtminstone har de tre väldigt bra spelare.

Vad är minimimålsättningen på söndag?

– En seger är det enda vi kan vara nöjda med.

Diskussion om artikeln