Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grannarna förenas i kampen mot Trump – “politiken har blivit vidrig”

Från 2017
En grupp grannar i Montclair i New Jersey framför ett av husen i området där de samlats till ett motståndsmöte mot Donald Trump.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Gräsrotsaktivismen mot Donald Trump växer i bostadsområden över hela USA. I Montclair i New Jersey drivs kampen mot Trump av förtvivlan och rädsla för att presidenten ska förstöra landet.

Lite över tio på söndagsförmiddagen börjar dörrklockan ringa i hus nummer 3 på Brookwood Drive i staden Montclair i New Jersey.

Det är mest kvinnor men också några män i olika åldrar från de andra husen på gatan som stiger in i det rödvita huset i tegel och trä. Gästerna kommer till fots och balanserar på brickor med hembakta läckerheter.

Grannarna i Montclair träffas varje månad för att prata om hur de kan arbeta mot Donald Trump.
Bildtext Grannarna i Montclair träffas varje månad för att prata om hur de kan arbeta mot Donald Trump.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Pratar politik

Men det är inget vanligt knytkalas som ordnas i det här lummiga småhusområdet strax utanför New York. Efter en stunds mingel slår sig alla ned i soffor och fåtöljer i vardagsrummet.

Claire Altschuler ställer sig längst fram och börjar prata om planerna för de kommande veckorna.

– Fortsätt att ringa till kongressledamöterna, påminner hon.

I det här rummet pratas det nämligen politik och planeras det aktioner mot Donald Trump.

Claire Altschuler är grundare i föreningen Neighbors United for America, en av tiotusentals små gräsrotsföreningar mot USA:s president som vuxit fram över hela landet under de senaste månaderna.

Typiskt för medborgaraktivismen är att mötena arrangeras hemma hos medlemmarna och att kvinnorna är i majoritet.

Claire Altschuler leder motståndsmötet mot Trump i Montclair i New Jersey.
Bildtext Claire Altschuler leder motståndsmötet mot Trump i Montclair i New Jersey.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Trumps seger var startskottet

Claire Altschuler tog initiativ till att grunda föreningen dagen efter att Trump vunnit presidentvalet. Hon var förtvivlad över Trumps seger.

På väg till jobbet som marknadsföringskonsult och frilansjournalist i New York stötte hon på några grannar som kände likadant.

– Vi pratade om valet och hur det kunde hända och vi var alla helt ifrån oss. Då tänkte jag att jag måste göra något, säger Claire.

Claire skickade ut en inbjudan till sina grannar och vänner om ett möte hemma hos henne. Responsen var snabb och positiv.

– Alla ville träffas och fundera på vad vi kan göra för att uthärda det här och hur vi kan göra motstånd mot det som vi då väntade oss att skulle bli en mycket dålig och farlig regering, säger Claire Altschuler.

Claire Altschuler har grundat nätverket Neighbors United for America som arbetar mot Trump i Montclair i New Jersey.
Bildtext Claire Altschuler säger att arbetet mot Trump har gjort att samhörigheten på gatan ökat.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Engagemanget ökar

Nu har föreningen några tiotal aktiva, som träffas en gång i månaden i något av husen på Brookwood Drive.

– Människor har blivit ännu mera engagerade med tiden för det blev värre än vi väntade oss. Alla lögner och allt bedrägeri, säger Claire och vet inte ens i vilken ända hon ska börja när hon ska räkna upp alla de områden där hon tycker att Trump fattat fel beslut.

Miljön, förhållanden till utländska ledare, invandrarpolitiken, hälsovården ….

De flesta som är aktiva i motståndföreningen mot Donald Trump bor på samma gata i Montclair.
Bildtext Både Montclair och New Jersey är demokratiska trakter. En stor del av invånarna på gatan vill vara med i arbetet mot Trump.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Pressa kongressledamöter

Aktivisterna i Montclair försöker framför allt pressa de lokala kongressledamöterna att motsätta sig Donald Trumps agenda.

– Vi har sysslat med att ringa våra kongressledamöter och besökt deras kontor när vi kunnat. Vi har deltagit i möten och demonstrationer och delat med oss av information, säger Claire Altschuler.

Då det gäller att kommunicera med de demokratiska ledamöterna är det inget problem, eftersom det ofta bara handlar om att uppmuntra dem att fortsätta jobba mot Trump.

Men då det gäller de republikanska representanterna kan det handla om att ringa deras kontor om och om igen för att göra dem medvetna om att många väljare i deras hemdelstat är motståndare till Trumps politik.

Just det här distriktet har valt in demokrater till representanthuset och New Jerseys båda senatorer är också demokrater. Men invånarna i granndistrikten har valt in också republikanska ledamöter till representanthuset.

– Deras målsättning är att bli återvalda och om deras väljare är emot eller för någonting så måste de ta hänsyn till det.

Donald Trump besökte New York för första gången sedan installationen den 4 maj. Trumps möttes av demonter var han än rörde sig.
Bildtext Den 5 maj besökte Donald Trump New York för första gången sedan installationen. Han möttes av demonstranter var han än rörde sig.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Synliga demonstrationer

Gräsrotsrörelsen mot Trump har redan visat sin styrka i det amerikanska samhället.

Kvinnomarschen i Washington i januari samlade en halv miljon människor. Demonstrationerna mot inreseförbudet fick tusentals aktivister på fötter.

Och kongressledamöternas möten med uppretade väljare i valkretsarna har fått mycket uppmärksamhet i medierna.

Kampanjerna på Twitter som uppmanat till bojkott av de företag som stöder Trump eller säljer familjens produkter har också haft en effekt.

Ann Wright bär en skylt med texten som uppmanar till fred på jorden. Gräsrotsorganisationen heter Code Pink.
Bildtext Dagen efter presidentinstallationen arrangerades en kvinnomarsch i Washington.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Instruktioner på webben

Instruktioner om hur man bäst ska gå tillväga i kampen mot Trump finns på webben, och många av de små föreningarna samlas under stora aktivistnätverk som informerar och koordinerar aktionerna.

Neighbors United for America hör till nätverket Indivisible, som bara det har ungefär 6000 lokalavdelningar över hela USA. Nya föreningar grundas hela tiden.

Människor demonstrerar mot Donald Trumps politik i Chicago i USA
Bildtext Trumps försök att införa ett inreseförbud har lett till omfattande protester över hela landet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Resultatet syns i kongressvalet

Claire Altschuler påpekar ändå att synligheten inte är något självändamål. Det som är viktigast är att få dem som protesterar att rösta. Det är egentligen först i kongressvalet nästa år som man ser de verkliga följderna av arbetet.

– Då ser man om man lyckats påverka väljarna att rösta demokratiskt, säger Claire Altschuler.

Trettio fyrtio samtal i veckan

Sheryl Field är en av dem som noggrant antecknar vad som sägs på mötet. Hon jobbar på en rehabiliteringsmottagning för barn i New York men hinner ändå med att ringa trettio fyrtio samtal i veckan till kongressledamöter.

Sheryl säger att hon kände sig lättad när Claire bjöd henne att gå med i nätverket mot Trump efter valet.

– Det kändes som en gudagåva. Jag tänkte att okej, här har jag min gemenskap, jag är inte ensam om mitt lidande.

För Sheryl är det Trumps vilja att riva upp Obamacare det som är svårast att svälja.

Sheryl Fields båda barn är allvarligt sjuka, och i Obamacare är det förbjudet att neka försäkring på grund av sjukdomar som redan existerar. Därför oroar hon sig för vad en ny sjukvårdslag skulle föra med sig.

Sheryl Field är en av dem som deltar i motståndsmötet mot Trump i Montclair i New Jersey.
Bildtext Sheryl Field skickar postkort och ringer till kongressledamöter för att få dem att motsätta sig Trumps agenda. Hon har också besökt ledamöternas kontor.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Känner sig inte trygg

Sheryl använder starka ord när hon beskriver sina känslor sedan Donald Trump valdes till president.

– Det känns som om någonting jag bryr mig om attackeras varje dag. Jag känner mig inte längre trygg i händerna på dem som styr vårt land, säger Sheryl Field.

I de välskötta trädgårdarna i Montclair finns skyltar uppsatta på gräsmattorna som visar att invånarna motsätter sig Trump.
Bildtext På Brookwood Drive i Montclair finns skyltar uppsatta på gräsmattorna som visar att invånarna inte är rädda för att visa var de står politiskt.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Politiken saknar anständighet

Mark Parrino är en annan som säger att läget i USA nu är så exceptionellt att han känner att han måste engagera sig. Mark är verksamhetsledare för en organisation som jobbar med vård av drogmissbrukare.

För honom handlar det om något mer än att han inte delar Trumps politiska värderingar.

– Politiken har blivit vidrig, den saknar anständighet och är skadlig för medborgarna i landet. Det finns en elakhet som jag inte sett inom politiken på många år. Det handlar inte bara om att det är konservativt eller till höger, säger Mark Parrino.

Mark Parrino förser sig med bakverk under mötet i Montclair mot Donald Trump.
Bildtext Mark Parrino anser att Trump beter sig som en mobbare.Han anser att man inte stillatigande kan vänta på vad som sker härnäst.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Vill att folk ska komma till insikt

Mark vill arbeta för att människor ska komma till insikt om vad som står på spel.

– Ibland blir amerikanerna bekväma av sig och tänker att nåja, han är president och vi väntar och ser vad som händer. Men jag anser inte att vi i det här läget kan vänta och se vad som händer, säger Mark Parrino.

– Frågorna är så allvarliga, det handlar om att skydda sjukvården, skydda yttrandefriheten och alla de frågor som är hotade av den nuvarande administrationen, fortsätter han.

Trumps planer på att ersätta Obamacare och ersätta den med en egen sjukvårdsreform har lockat många demonstranter. Den här bilden är tagen den 5 maj i New York.
Bildtext Trumps planer på att riva upp Obamacare och ersätta den med en republikansk sjukvårdsreform har fått många att aktivera sig. Den här bilden är tagen den 5 maj i New York.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Tillbaka till amerikanska ideal

Claire Altschuler rundar av mötet. Mycket av hennes tid går åt till att jobba med motståndet mot Trump. Ibland känner hon sig utmattad.

– Det är ett konstant flöde av nyheter, om hans presidentorder, alla saker han gör och alla meddelanden på Twitter, säger Claire Altschuler.

– Samtidigt känner jag att det är så viktigt, att jag gör något meningsfullt. Att jag kan hjälpa mitt land och ta det tillbaka till de amerikanska ideal som jag vuxit upp med.