Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skymningsdalen - Thoby Loths tredje album

Från 2017
Thoby Loth
Bildtext Thoby Loth
Bild: Rasmus Tåg

En mångårig väntan är äntligen över. Den 4 maj släppte det österbottniska bandet Thoby Loth sitt tredje album.

- De som lyssnar på oss har ju nog frågat efter nytt material, så det känns väldigt skönt att få släppa "Skymningsdalen". Det säger Tobias Tåg, flöjtist och keyboardist i bandet

På nya skivan har killarna i Thoby Loth fått förstärkning. Tre av de fem låtarna har gjorts tillsammans med Bothnia Rhythm Orchestra, en blåsorkester bestående av 15 finska och svenska yrkesmusiker.

- De två första skivorna gjorde vi på egen hand, nu ville vi testa något nytt, säger Tobias. Det har länge varit tal om ett samarbete och det blev ju av i och med den här skivan och ett antal konserter som vi gav för en tid sen.

Det var ett "spektakel" att få allt inspelat men det var en fin upplevelse, säger Tobias. Han har komponerat all musik på skivan, medan Ralf Nyqvist har gjort orkesterarrangemangen.

- En av låtarna, "Home of the dwarflords", har jag skrivit enkom för orkester. Den är väldigt fantasy- och Tolkieninspirerad och har trevliga melodiska passager men också episka delar.

Tobias Tåg
Bildtext Tobias Tåg
Bild: Yle/Roger Källman

Filmmusik vore drömmen

Tobias säger att det var häftigt att arbeta med BRO och säger att han gärna ställer upp om någon behöver musik skriven för orkester. Att göra filmmusik vore rena drömmen.

- Det önskar jag att jag någon gång i livet ska få tillfället att göra.

Inspelad musik i all ära, men vilka är chanserna att få uppleva Thoby Loth och Bothnia Rhythm Orchestra tillsammans på konsert? Tobias säger att det finns en möjlighet att det blir av.

- Vi jobbar på - om det inte blir under 2017 så någon gång i framtiden - att vi ska kunna göra det live som vi nu har på skiva. Det behövs förstås finansiering för att starta ett sånt här och man måste satsa stort om man en gång gör det.

"Skymningsdalen" ges på modernt vis endast ut digitalt, alltså på en rad nedladdnings- och strömningstjänster.

Diskussion om artikeln