Macron beundrar nordisk transparens, vill förbjuda politiker som maximerar egen vinst
Efter Emmanuel Macrons sista valmöte innan presidentvalet var Svenska Yles medarbetare Johan Tollgerdt en av få reportrar som fick ställa ett par frågor. Bland annat frågade han vad Macron tycker om Norden.
- Bonjour.
Emmanuel Macron hälsar med ett starkt handslag och tittar mig i ögonen med en självsäker blick.
Strax efter att vi hälsat startar mittenpolitikern Emmanuel Macron sitt sista valmöte innan presidentvalets andra omgång på söndag. Det blir direktsänd webb-TV på kända grävande vänstersajten Mediapart i Paris.
- Här uppmanar vi väljarna att ta ställning mot extrema högerns Marine Le Pen, säger legendariske chefen Edwy Plenel i ett försökt att samla vänsterns väljare.
Detta har varit den mest galna valkampanjen någonsin i fransk historia
François Bonnet, medarbetare på grävande vänstersajten Mediapart
Tidigare har den vänsterradikale kandidaten Jean-Luc Mélenchon, som överraskande kom fjärde i presidentvalets första omgång med nästan tjugo procent av rösterna, vägrat uppmana sina anhängare att rösta på Macron.
Många av dem förväntas bojkotta finalen av valet, vilket skulle kunna öka Marine Le Pens chanser.
Stoppa ytterhögern
- Om man vill motverka ett auktoritärt, nationalistiskt och främlingsfientligt styre måste man bekämpa dessa krafter, säger Edwy Plenel till Svenska Yle.
Mediaparts sajt finns på franska och engelska.
Under det nästan två och en halv timmar långa mötet svarar presidentkandidaten på frågor som bland annat berör den höga franska statsskulden samt många löntagares oro för globaliseringen.
- Men när ett företag vill stänga sin verksamhet i Frankrike och förflytta den utomlands, kommer jag, om jag väljs till president, inte att kunna göra mycket. Så ser läget ut, menar Emmanuel Macron.
Globaliseringen oroar
- Däremot kan jag förbjuda politiker som försöker maximera sin vinst genom att ta emot pengar från privata intressen.
- Det där vill jag stoppa helt, säger han under mötet.
Den sista opinionsundersökningen innan presidentvalet och som presenterades på fredagskvällen visar att Emmanuel Macron nu leder med 63 procent mot Marine Le Pens 37 procent.
Det betyder att mittenpolitikern har vunnit fyra procentenheter efter den dramatiska TV-debatten i veckan, som bland annat kännetecknades av Le Pens ilska och falska faktauppgifter.
Under fredagskvällen utsattes Macrons rörelse En Marche för en hackerattack där falska dokument ska ha blandats med äkta.
Macron själv säger dock inte ett ljud om hackerattacken under mötet.
Kan vara amerikanska fejknyheter
Enligt den belgiske forskaren Nicolas Vanderbiest, vänds misstankarna till Jack Posobiec, en journalist pro Donald Trump och som är aktiv i att sprida fejknyheter.
- Detta har varit den mest galna valkampanjen någonsin i fransk historia, påpekar dock Mediapart medarbetaren François Bonnet.
Redan i april utsattes En Marche’s sajt för fejknyheter. Men den gången riktades misstankarna mot ryska sajter.
Transparensen av era modeller samt sättet att skapa ett modernt samhälle. Det vore bra idéer för Frankrike
Emmanuel Macron
Under lördagen är det kutym att presidentkandidaterna inte medverkar i media.
Däremot kan de skicka meddelande på sociala medier, vilket Emmanuel Macron förväntas göra efter den överraskande hackerattacken.
Nordisk transparens
Presidentkandidaten säger sig uppskatta Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg och när jag får möjligheten att ställa ytterligare en fråga, undrar jag vad han skulle vilja importera från Finland och Sverige.
- Transparensen av era modeller samt sättet att skapa ett modernt samhälle. Det vore bra idéer för Frankrike, menar Macron.
Text: Johan Tollgerdt