Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En av dessa blir Soinis efterföljare - Sannfinländarnas ordförandekamp i full gång

Från 2017
Uppdaterad 09.06.2017 11:51.
Bildcollage av kandidaterna i Sannfinländarnas ordförandeval 2017.
Bildtext Sannfinländarna har många kandidater att välja emellan. Raimo Rautiola meddelade före valet att han drar sig ur.
Bild: lehtikuva, Yle, aop, ps

Sannfinländarna väljer ny ordförande bland en brokig skara på partimötet i juni.

De fem kandidaterna har kampanjerat aktivt. Yle sammanfattar det viktigaste om varje kandidat.

De flesta kandidaterna är EU-kritiska, förhåller sig njuggt till invandring och vill i större eller mindre utsträckning föra tillbaka partiet mot en linje som de hävdar är mer typisk för partiet än den nuvarande.

Sampo Terho

Personporträtt av Sannfinländarnas Sampo Terho.
Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Sampo Terho är 39 år, filosofie magister och förhandsfavorit sedan han anmälde sig i ordförandekampen i början av mars.

Han säger att han vill förnya partiet och lyfta fram ekonomi och arbete samt EU-och invandringsfrågor.

Terho anser att Finland borde arrangera en folkomröstning om EU-medlemskapet. Han tycker ändå att omröstningen ska ske först senare, efter den här regeringsperioden.

Terho har sedan flera år tillbaka fungerat som ordförande för Finskhetsförbundet och förhåller sig kritiskt till invandring.

Terho är färsk kultur-, idrotts- och Europaminister.

Jussi Halla-aho

Jussi Halla-aho ler.
Bildtext Jussi Halla-aho
Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press

Europaparlamentariker Jussi Halla-aho är 46 år, filosofiedoktor och anmälde sig i ordförandekampen med en video den 13 mars.

Han har setts som den andra huvudkandidaten. Halla-aho har varit röstmagnet i fler val och har ett starkt stöd bland de sannfinländare som är speciellt kritiska till invandring.

Halla-aho anser att Sannfinländarna ska ha fokus på invandringspolitik eftersom det är en förenande faktor för partiet.

Han har dömts för hets mot folkgrupp 2012 och har under sin ordförandekampanj till exempel talat om en "global socialbyrå". Halla-aho anser att Finland inte borde vara en sådan.

Han tycker också att Finland borde gå ur EU.

Halla-aho har sagt att han inte vill bli minister, utan skulle antagligen fortsätta som Europaparlamentariker också om han blev ordförande. Innan sin tid i Europaparlamentet har Halla-aho varit riksdagsledamot och ordförande för förvaltningsutskottet.

Leena Meri

Leena Meri, Sannf.
Bild: Perussuomalaiset

Hyvingebon Leena Meri är 49 år och vicehäradshövding. Hon var den första som meddelade om sin kandidatur efter att Timo Soini berättade att han slutar som ordförande.

Meri kom in i riksdagen från en reservplats på våren 2015 och är medlem i grundlagsutskottet samt riksdagsgruppens andra ordförande.

Leena Meri har ett förtroende både inom riksdagsgruppen och bland partifolket, enligt ett omdöme inifrån partiet.

Hon är uppskattad för sitt arbete i plenisalen i riksdagen och har berättat att hon ställer upp i ordförandevalet för att så många har bett om det.

Meri har understrukit att Sannfinländarna ska vara ett alternativ till andra partier. Man ska inte glömma bort den lilla människan och trots att samhället förnyas och partiet tvingas till kompromisser i regeringsarbetet.

Veera Ruoho

Veera Ruoho har blont hår och glasögon.
Bildtext Veera Ruoho
Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT / YLE

Veera Ruoho är 47 år, polis och kandidat i statskunskap.

Hon är första periodens riksdagsledamot och anmälde sig i ordförandekampen strax efter Sampo Terho i mars.

Ruoho ses som en hårt arbetande politiker som vill lyfta sin profil offentligt och inom partiet. Ruoho understryker sin bakgrund som polis och sin erfarenhet av ledarskap i internationella krishanteringsuppdrag i konfliktområden.

Vennamo är Ruohos inrikespolitiska förebild och hon vill gärna fortsätta på hans linje att försvara den lilla människan. Inom utrikespolitiken håller hon sig till Paasikivis principer om goda relationer till grannarna.

Ruoho är medlem i riksdagens utrikesutskott.

Riku Nevanpää

Riku Nevanpää, Sannf.
Bild: Sannfinländarna

Riku Nevanpää är 38 år, produktionsplanerare och meddelade att han ställer upp i ordförandevalet redan för ett år sedan.

Nevanpää är vice ordförande för den nationalistiska organisationen Suomen Sisu. Han är också ordförande för Sannfinländarna i Harjavalta och fullmäktigeledamot i sin kommun.

Inom partiet är Nevanpää känd som mannen mot strömmen. Nevanpää har sagt att partiet inte ska hänga sig i regeringsprogrammet.

Då han meddelade om sin kandidatur krävde han att partiet ska återgå till de värderingar som valskrällen 2011 byggde på.

Nevanpää kritiserar EU, Nato och finländskt bistånd samt lyfter fram barnfamiljer, pensionärer, arbetslösa och småföretagare.

Artikeln är ursprungligen skriven av Jyrki Hara på Yle Uutiset och översatt samt redigerad av Svenska Yle.

Ändring gjord 9.6: listan på ordförandekandidater uppdaterad. Raimo Rautiola meddelade inför mötet i Jyväskylä att han inte ställer upp.

Diskussion om artikeln